Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Alcaldia
Inici >

______

 

Pep Berga Vayreda

 

Vull començar donant les gràcies a totes les persones que el passat 28 de maig van anar a votar. Amb els seus vots van escollir les vint-i-una persones que les representarem en aquest consistori els propers quatre anys. Amb els seu vots ens van traslladar la seva confiança i aquesta confiança per a nosaltres ha de ser una gran responsabilitat.

A vosaltres, regidores i regidors, haurem de cooperar. I ens hi haurem d’esforçar. La discrepància política sobre el model de ciutat, no impedeix el consens, si es treballa des de totes les parts implicades per obtenir-lo i, sobretot, si es té la voluntat d’arribar-hi.   

Sé que les setmanes prèvies a unes eleccions són intenses. Em consta que hi aboquem tots els nostres esforços, moltes hores i moltes il·lusions. Aquestes il·lusions mai no es veuen satisfetes del tot. Sempre ens agradaria haver obtingut més suport o haver il·lusionat a més persones amb les nostres propostes i amb el nostre projecte de ciutat.

I també sé que les setmanes posteriors a les eleccions aquesta intensitat es manté. Són dies d’encontres i de trobades amb l’objectiu de formar un govern estable. Però, un cop fet el Ple de Constitució de l'Ajuntament d'Olot, ja només importa posar-se a treballar tan aviat com sigui possible per la ciutat i per les persones que hi viuen.

Si alguna cosa caracteritza la societat actual és la complexitat. I la complexitat només es pot abordar des de la cooperació. Avui dia no és possible fer gairebé res sols.    

Per això, la cooperació implica atenció, sensibilitat, relació amb altres persones, compromís, dedicació i assaig i error. La cooperació exigeix capacitat d’observació, empatia, escolta, identificació dels punts d’encontre, gestió del desacord i, també, evitar discussions que ens portin a carrerons sense sortida.

Per això, des del primer dia volem deixar constància del nostre compromís a cooperar amb totes les regidores i regidors del Consistori; amb els que formin part de l’equip de govern i amb els que no. 

Reunir-se és un començament; mantenir-se junts és un progrés; treballar junts esdevé l’èxit. L’èxit del nostre treball dependrà més de la cooperació que de la competència. La voluntat de cooperar és una responsabilitat individual de cadascuna i cadascun de nosaltres.

 

______ 

No estem aquí per treballar ni per a partits polítics, ni per a grups d’interès, ni per a egos personals. Ens han escollit i estem aquí per treballar per la ciutat i per totes les persones que hi viuen.

 ______

 

 

Naomi Klein, la periodista, escriptora i activista política canadenca escrivia: "La gent no necessita lideratges ideològics o dogmàtics. Necessita mecanisme i eines per resoldre els seus problemes”.   

Hi ha un projecte fundacional, Olot, que va començar fa més de 1000 anys com un petit grup de vivendes al costat d’un pas del riu Fluvià. Generacions i generacions de persones han donat continuïtat a aquest projecte fundacional, l’han fet créixer, i ens l’han lliurat a les generacions actuals tal com és avui: una ciutat pròspera, cohesionada i bonica. Una ciutat no exempta de reptes, millorable com totes, però una ciutat extraordinària per els que hi hem viscut tota la vida i també per altres persones vingudes d’arreu del món que l’han escollit voluntàriament. 

La responsabilitat que assumim avui és la de contribuir a fer progressar aquesta ciutat per fer-la encara més pròspera, més cohesionada i millor. I això només serà possible treballant amb tothom: amb la ciutadania, amb les treballadores i treballadors públics - imprescindibles - amb les entitats i amb les empreses.

Perquè els reptes són enormes: la transició energètica, la mitigació del canvi climàtic, l’atenció a les persones amb dependència o necessitats socials, l’educació, la salut, la cultura i l’esport, la cohesió social i la inclusió, la conservació i manteniment dels serveis urbans, la gestió dels avanços tecnològics amb els seus beneficis però també amb les seves amenaces, ..., els reptes són enormes.

Les ciutats són organismes vius, en transformació permanent. Els barris són el lloc on la ciutadania pot desplegar-se amb tot el seu potencial. I també són l’àmbit on fer efectiva la lluita contra la pobresa, les desigualtats i la marginació. I en aquest sentit, les polítiques municipals poden fer molts progressos mitjançant el compromís i la cooperació ciutadana.   

Les vint-i-una persones que hem pres possessió del càrrec assumim un compromís: fer de l’ajuntament el nostre projecte vital durant els propers quatre anys per contribuir a fer progressar la ciutat i la vida de les persones que l’habiten.

En un dels llibres del politòleg Benjamin Barber hi ha una dedicatòria que penso que està molt bé recordar en un dia com el d’avui: “A les nostres alcaldesses i alcaldes, regidores i regidors, que assumeixen la responsabilitat d’un món que no tenen tot el poder de governar, i que, gràcies a la seva insistència a resoldre problemes en comptes de parlar-ne, ens han permès allunyar-nos una passa del precipici”.

A totes i a tots vosaltres, fem-nos dignes d’aquesta dedicatòria.  

Som-hi!

 

 

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat