L’Ajuntament d’Olot entregarà a la xef de Les Cols el reconeixement a la trajectòria professional i la contribució al desenvolupament econòmic i social. Serà el proper dijous 13 de novembre en un acte que tindrà lloc a la Sala Torín i que comptarà amb la intervenció de l’escriptor Antoni Puigverd.
23 d'octubre de 2025
La d’aquest 2025 serà la segona edició del Premi a l’Excel·lència Empresarial. El guardó porta per nom Ricard Simon en reconeixement a l’empremta de l’empresari olotí a la ciutat.
Amb la voluntat de posar en valor l'activitat empresarial de la ciutat i el compromís amb el territori, l’Ajuntament d’Olot va posar en marxa l’any passat el Premi a l'Excel·lència Empresarial. A través d’aquesta nova iniciativa, el Consistori vol distingir aquelles persones o entitats que, més enllà dels seus èxits empresarials, han contribuït de manera significativa al desenvolupament econòmic i social d’Olot.
D’aquesta manera, el guardó és un doble reconeixement: per una banda, vol premiar aquelles trajectòries empresarials que han tingut un impacte positiu en la dinamització de l'economia local i, alhora, posar en valor l’esforç i implicació en iniciatives que promouen el creixement i la millora del teixit empresarial i social de la ciutat. Tal com mostren les bases dels guardons, els premiats són persones o empreses, de reconegut èxit professional, i que mantenen un compromís ferm amb el desenvolupament d'Olot i la Garrotxa.
Xavier Codina Güell, responsable de Ratafia Russet, va ser distingit l’any passat amb el primer Premi a l’Excel·lència Empresarial. Aquest any, recollirà el guardó Fina Puigdevall Nogareda, xef, cap de cuina i fundadora del restaurant Les Cols d’Olot. El jurat ha escollit i destacat la trajectòria de Puigdevall per la seva excel·lència culinària i pel seu compromís amb el territori, fet que ha permès situar Olot i la Garrotxa en el mapa gastronòmic internacional.
El lliurament de la segona edició del Premi a l’Excel·lència Empresarial tindrà lloc el dijous 13 de novembre a les 19.30 h a la Sala El Torín. L’acte comptarà amb la participació de l’escriptor Antoni Puigverd.
Fina Puigdevall i Nogareda, Premi a l’Excel·lència Empresarial 2025
Nascuda a Olot l’any 1963, Fina Puigdevall i Nogareda, és xef, cap de cuina i propietària des del 1990 del restaurant Les Cols a Olot, situat a la masia familiar on va néixer. Al llarg dels anys, la Fina ha aconseguit situar el restaurant entre els capdavanters i més reconeguts del món gastronòmic, destacant per una cuina sostenible, sòbria i essencial. Una cuina que transmet sinceritat, equilibri, austeritat i naturalitat de manera autèntica i emotiva amb il·lusió, intuïció i sensibilitat.
Amb el seu estil únic arrelat a terra i al paisatge que l’envolta, des de fa anys va iniciar una tasca d’investigació i recuperació de l’horta tradicional de la Garrotxa treballant des de la seva visió única productes propis de la comarca com el fajol, els fesols de Santa Pau, la patata de la Vall d’en Bas, el blat de moro, l’aviram de pagès, la ratafia, el tortell d’Olot, les flors, els bolets, les herbes i els embotits, entre d’altres.
Al llarg dels anys, la Fina i el restaurant Les Cols han anat creixent i recollit nombroses distincions, tant a nivell local com internacional. Des del seu primer premi, el Tallant d’Honor a la cuina gironina el 1994, que la situava com la millor xef de la demarcació de Girona, Fina Puigdevall Nogareda no ha parat de consolidar-se entre les cuineres més destacades a nivell mundial.
Conferenciant en congressos a nivell nacional i internacional, la Fina va ser seleccionada per impartir un curs de Science&Cooking sota el nom de “Viscosity” a la Universitat de Harvard durant l’any 2011 juntament amb altres cuiners catalans, la Fundació Alicia i El Bulli. A l’any 2012, va tornar a ser escollida per impartir un curs de Science&Cooking sota el nom de “Working with modern thickeners” també a la Universitat de Harvard.
A l’any 2015 va rebre el Premi Ali Bei de l’Associació Catalana de Periodistes i Escriptors de Turisme per la seva trajectòria professional i el 2019 la Fina Puigdevall va ser guardonada amb el Premi Nacional de Gastronomia de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, de la qual n’és acadèmica. També ha rebut el Premi Woman a la Gastronomia, el Premi a la Sostenibilitat de la prestigiosa editorial gastronòmica Montagud Editores i ha estat inclosa en la llista Forbes de ‘Las 100 mujeres más influyentes en España’ el 2023.
Pel que fa al restaurant que regenta, ha està distingit amb dues Estrelles Michelin (2005 i 2010), l’Estrella Verda per la Guia Michelin el 2020 en reconeixement als establiments que respecten la natura i treballen per la gestió de recursos i l’eliminació sostenible de residus, a més d’obtenir tres sols de la Guia Repsol. Actualment, forma part de la llista The Best Chef Awards i enguany ha estat seleccionat com un dels millors restaurants del món a La Liste The World’s Best Restaurant Selection 2025.
A més de la seva cuina, Les Cols restaurant també ha estat reconegut per la seva arquitectura i decoració. Remodelat l’any 2003 per l’equip RCR arquitectes, el restaurant va rebre al 2014 el premi internacional AIT Award Best Interior and Architecture per la seva carpa i el 2017 va rebre el Premi Pritzker d’Arquitectura.
Premi a l'Excel·lència Empresarial Ricard Simon
El Premi a l’Excel·lència Empresarial porta el nom de Ricard Simon, l’empresari olotí que va transformar un petit taller familiar en una multinacional dedicada a la fabricació d’endolls, material elèctric, il·luminació interior i recàrrega de vehicles elèctrics.
A més del seu èxit empresarial, Simon va destacar per la seva implicació en iniciatives locals, com la seva contribució en la fundació de Ràdio Olot i la seva participació en el naixement d’Olot TV. Alhora, també va tenir un paper destacat a la Unió Esportiva Olot, com a directiu i patrocinador, i va fer possible la construcció de la Llar d’Infants del Morrot. Simon va rebre diversos reconeixements, com el Premi President Macià a la Constància en el Treball, el Premi Príncep Felip a l’Excel·lència Empresarial i va ser Garrotxí de l’any al 2006.
El Premi vol ser un homenatge a la seva figura i a la contribució a la ciutat. A través d’aquest guardó, l’Ajuntament d’Olot vol reconèixer les trajectòries que han tingut una contribució rellevant en l’àmbit econòmic i en el creixement del teixit empresarial a la ciutat i, d’aquesta manera, la distinció no només celebra els èxits individuals, sinó que vol inspirar altres empreses i professionals a seguir un camí de compromís amb el desenvolupament econòmic i social d'Olot.