
Els dies 22 i 23 de novembre, el Recinte Firal d’Olot tornarà a omplir-se de producte local i gastronomia amb una nova edició d’Orígens. Més de seixanta productors i reconeguts cuiners i cuineres d’arreu del país hi participaran en una edició que vol posar en valor la relació entre pagesos i cuiners, i que incorpora com a gran novetat l’espai gastronòmic “Orígens a taula”.
6 de novembre de 2025
La Fira Orígens reunirà més de seixanta estands amb productors que exposaran els seus millors productes, i cuiners i cuineres de prestigi que compartiran escenari amb els seus productors de confiança. Enguany, la fira vol posar en valor la relació entre pagesos i cuiners, una connexió essencial que dona sentit a la gastronomia catalana i reforça el vincle entre territori i taula.
Per l’Aula de Cuina hi passaran, dissabte, Clara, Martina i Carlota Puigvert Puigdevall (Les Cols, Olot)** amb el naturalista i geògraf Miquel Macias; Susana Aragón, amb Lluís Fisas (Can Fisas, Parc Agrari del Baix Llobregat); Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà) amb Carles Herrero (Granja Can Nadal, Sant Quintí de Mediona); Isaac Jover i Sergi Fàbregas (El Brot de Vilavenut) amb Albert Remus (Ca l’Obaga, Cassà de la Selva); Miquel Alongina (La Moixina, Olot) amb Joan Orri (Mas Martinyà, Santa Pau), productor de Fesols de Santa Pau; i Maria Nicolau al costat de Pep Salsetes.
Diumenge serà el torn de Marta Minoves (European Young Chef Award 2024) amb Maria Costa (L’Escairador); Pep Nogué amb Sergi Arimany (La Canova del Puig, Begudà); *Nandu Jubany (Can Jubany, Calldetenes); Martí Rosas (Ca La Maria, Llagostera) amb Martí Comas (Mas Ponsjoan, Calonge); i la *família Juncà (Ca l’Enric, La Vall de Bianya).
L’Aula de Tast oferirà degustacions guiades per diversos productors presents a la fira. Dissabte hi haurà un tast de formatges i vins, un d’aliments del Pirineu, un tast a cegues de productes Girona Excel·lent, i la presentació de dos projectes destacats: Obradors compartits, que promou la producció alimentària col·laborativa, i Minva, una iniciativa que aprofita excedents per elaborar brous i salses impulsada per la Plaça Mercat d’Olot i l’Ajuntament d’Olot amb el xef gastronòmic Pere Planagumà. Diumenge s’hi farà un tast de botifarres catalanes amb el mestre xarcuter Josep Dolcet i un nou tast a cegues de productes Girona Excel·lent.
Com a gran novetat, aquesta edició incorpora “Orígens a taula”, un nou espai per millorar l’experiència del visitant, amb una oferta gastronòmica elaborada per El Ginjoler a partir de productes de la mateixa fira i amb opcions per a tots els gustos.
Pel que fa a l’espai firal, hi haurà 62 estands amb productors que exposaran els seus millors productes i que el visitant també podrà comprar. Cal destacar que un 30% dels expositors s’estrenen aquest any a la fira i un 27% té el segell CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), mantenint l’aposta històrica pels productes ecològics. Pel que fa a la procedència, 13 provenen de la Garrotxa, 17 de les altres comarques de Girona i la resta de les comarques de Barcelona, Lleida i Tarragona així com els 4 que provenen de les Balears.
Enguany també hi participa el projecte Fet al Parc, una iniciativa que agrupa productors del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa compromesos amb la conservació i la producció de qualitat.
En el marc de la fira, delit, el portal gastronòmic de la Garrotxa, organitzarà un sorteig per als visitants amb la col·laboració de Turisme Garrotxa i l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa. També s’hi celebrarà la 4a edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, conjuntament amb la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn, i s’entregaran els Premis als Millors Productes i al Millor Estand 2025.
L’entrada a la fira tindrà un preu de 5 € (amb copa) o 3 € (sense copa). Els tastos guiats tenen un cost de 5 € i es poden reservar a l’entrada. Com a novetat, totes les compres es faran directament en euros per facilitar les transaccions.
L’horari serà dissabte 22 de novembre de 10 h a 21 h i diumenge 23 de novembre de 10 h a 20 h. Orígens, promoguda per l’Ajuntament d’Olot, compta amb el suport de la Diputació de Girona, el Segell Girona Excel·lent i Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
| Més informació: www.firaorigens.cat