Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Campanyes, programes i plans
Inici >

Acció = Reacció

Campanyes

Observacions

Fer un pas endavant en defensa del medi ambient i per la lluita contra l’incivisme. Aquest és l’objectiu de la nova campanya informativa que l’Ajuntament d’Olot ha llançat aquest mes de maig de 2021 amb la voluntat de potenciar el reciclatge, la recollida selectiva i erradicar l’abandonament de trastos i andròmines a la via pública. Un objectiu que també es desprèn de l’actualització de l’Ordenança de Recollida de Residus del passat 2020 i que contempla sancions diverses per aquelles persones que siguin incíviques, alhora que defensa la necessitat d’apostar cap a un model de ciutat i societat més responsable, respectuosa i en defensa del medi ambient.  

En concret, tal com recull l’Ordenança de Recollida de Residus, deixar restes o deixalles a un contenidor que no pertoca suposa una sanció de 300€, dipositar deixalles fora del contenidor o a terra són 400€ i abandonar residus voluminosos o andròmines com mobles, electrodomèstics o trastos vells al carrer o en espais públics sense haver acordat la seva recollida suposa una multa de 600 €. 

Aquesta nova campanya de conscienciació ciutadana arriba després de la incorporació de quatre agents cíviques que treballen per informar la població del compliment de la normativa, com la de residus. La nova acció posa especial èmfasi en l’abandonament sistemàtic de voluminosos o l’abocament de deixalles fora dels contenidors i dona continuïtat a l’AIXÍ NO | AIXÍ SÍ que l’Ajuntament d’Olot ja ha consolidat al llarg dels darrers anys.

La campanya Acció = Reacció consta de la col·locació de 10 tòtems informatius a diferents zones de contenidors de la ciutat. Els emplaçaments s'han escollit per ser, d’una banda, punts visibles per bona part de la població olotina i, de l’altra, perquè s’hi ha detectat abandonament de residus en algun moment.

Seguint les tasques iniciades l’any passat, s’han revisat les rutes i calendaris del servei de recollida per incrementar-ne l’eficiència, s’han editat fulletons informatius de la campanya i s’han incrementat les tasques de vigilància i sanció per part de la Policia Municipal d’Olot i les agents cíviques en aquest àmbit.

Des de principis del 2021 fins aquest maig, el 65% dels serveis de recollida d’andròmines van ser realitzats amb cita prèvia i es va registrar un 35% d’abandonaments. Unes xifres que suposen una millora respecte de la situació viscuda els darrers anys quan, el 2019, el 54% dels més de 4.000 serveis de recollida d’andròmines van ser per retirar trastos abandonats incívicament a la via pública. En el que portem d’any, s’han posat 19 sancions relacionades amb residus.

 

Servei de recollida de voluminosos

El servei de recollida de voluminosos d’Olot està dissenyat per facilitar al màxim possible el reciclatge i la correcta gestió de les andròmines i materials voluminosos de les veïnes i veïns. Poden utilitzar aquest servei tots els ciutadans que tinguin la necessitat de desprendre’s de materials voluminosos en petites quantitats. Per poder-ne disposar, cal que se sol·liciti prèviament a través del telèfon de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament d’Olot trucant al 972 27 91 01 o bé al SIGMA al 972 27 48 71.

El servei de recollida de voluminosos s’encarrega de recollir:

  • Material voluminós de difícil transport per part dels particulars com mobles, electrodomèstics o trastos vells entre altres.
  • Objectes domèstics que pel seu pes o volum no poden accedir als serveis de recollida a través de contenidors o deixalleries mòbils.

 

El servei de recollida de voluminosos no es fa càrrec de:

  • Materials voluminosos de procedència industrial, comercial o de petits tallers.
  • Materials voluminosos produïts per particulars que provinguin de la neteja o desembaràs de locals o cases.
  • Deixalles com runes o residus especials domèstics tals com fluorescents, pneumàtics, bateries, piles, pintures, dissolvents, olis o medicaments que cal dur a la deixalleria o llençar als contenidors corresponents, segons l’element.
  • El servei no és objecte de la recollida de voluminosos procedent del buidatge d’habitatges, que cal fer-ho de formar particular.

 

Deixalleria

Els veïns i les veïnes d’Olot també poden disposar del servei de deixalleria, mòbil o fixa, per a poder gestionar correctament tots aquells residus que no es poden llençar als contenidors tals com pintures, joguines velles o altres. Per més informació es pot consultar la pàgina web del Consorci SIGMA www.consorcisigma.org.

 

 

Data inici

31 de maig de 2021

Data final

31 de maig de 2023
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat