Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Actualitat

Xavier de Bolós, nou ambaixador d'Olot

10 de gener de 2020


Xavier de Bolós i Granados és doctor en Geologia per la Universitat de Barcelona (UB) on va cursar també un Màster en riscos geològics. Resident a Morelia, Mèxic, des del 2016, és investigador de l’Institut de Geofísica de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i professor del Màster de Ciències de la Terra que imparteix en aquesta mateixa universitat mexicana. Aquest divendres, Xavier de Bolós ha estat nomenat ambaixador de la ciutat; un reconeixement que suposa un “privilegi”, tal com ha detallat l’alcalde d’Olot, Pep Berga.

 

L’alcalde, acompanyat de les regidores Imma Muñoz i Adriana Francés, li han fet entrega de la insígnia de la ciutat després de signar en el Llibre d’Honor. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat “la gran trajectòria” de Bolós en el camp de la investigació i la recerca així com el seu lideratge en l’estudi de la vulcanologia. “És per mi un honor, rebre aquest reconeixement per part de la Ciutat d'Olot”, ha assegurat Xavier de Bolós en rebre aquesta distinció.

 

Un referent mundial en l’estudi dels volcans

Nascut el 27 de febrer de 1987 a Olot, des dels seus inicis estudiant Geologia a la UB i més tard al CSIC de Barcelona, les seves àrees d’investigació s’han focalitzat en la vulcanologia, l’avaluació dels riscos que produeixen les erupcions volcàniques a la societat i la geotèrmia. Precisament ha investigat en profunditat el fenomen del vulcanisme català i, en especial, els volcans de la Garrotxa, tal com ho mostren les nombroses publicacions científiques internacionals que ha desenvolupat els darrers anys i que han ajudat a situar La Garrotxa i Olot com uns dels territoris d’estudi mundial pel que fa a l’àmbit de la vulcanologia internacional. Concretament, Bolós va ser el president de la 7a edició del Congrés de Vulcanisme ‘International Maar Conference’ que es va celebrar recentment a Olot. Un important esdeveniment que enguany se celebra a Kamchatcka, Rússia, i del qual l’olotí n’és membre del comitè científic organitzador. 

 

Després d’investigar el vulcanisme de les Illes Canàries, sobretot durant l’erupció del Hierro dels anys 2011-2012, i participar en diversos projectes internacionals de geofísica al nord d’Àfrica; actualment Bolós treballa com a investigador postdoctoral a la UNAM on participa en diversos projectes de recerca tals com l’estudi de la viabilitat de futures centrals geotèrmiques a Mèxic, la investigació dels riscos geològics al camp volcànic més gran del món, situat a Michoacán, així com en un projecte multidisciplinari cofinançat pels Estats Units dedicat a l’estudi climàtic en llacs volcànics del Vietnam. A més, també col·labora en un projecte d'àmbit català estudiant un antic volcà situat a Caldes de Malavella, on s’ha trobat un important jaciment paleontològic de fa més de tres milions d’anys i en el qual participen diverses universitats i centres de recerca de Catalunya.

Paral·lelament, Xavier de Bolós s’ha encarregat de codirigir i produir un documental sobre un volcà mexicà, El Paricutín, que va néixer en mig d'un camp de cultiu a mitjans del segle XX, afectant dues poblacions indígenes. Concretament aquest documental inèdit, que mescla investigació, geologia i societat, es preestrenarà aquest divendres a Olot.

 

El Consell d’Ambaixadors d’Olot

Amb aquest nou nomenament, Olot ja disposa d’un total de 24 ambaixadors. Ara fa vuit anys, el 14 de juny de l’any 2012 mossèn Joan Soler - missioner a la diòcesi de Dapaong, al Togo - va ser la primera persona que va rebre aquesta distinció honorífica. Des de llavors, el metge dentista Carles Bosch, la matemàtica especialista en càlcul de trajectòries interplanetàries, Elisabet Canalias o l’Edgar Illas, professor de la Universitat de Bloomington dels Estats Units, han estat només alguns dels olotins i olotines referents que han rebut aquest reconeixement de la ciutat. El darrer en ser reconegut amb aquesta distinció va ser Marc Boix Bruguera, metge i fundador de l’ONG Health US Nepal qui va ser reconegut com a ambaixador d’Olot l’any passat.

 

A continuació, es detalla la llista d’ambaixadors i ambaixadores de la ciutat:

 

 1. Joan Soler Ribas
 2. Carles Bosch Cos
 3. Martí Bassols Coma
 4. Egar Illas Arau
 5. Dani Arbós Daró
 6. Pau Figueras Barnera
 7. Marc Güell Cargol
 8. Anna Vila Espuña
 9. Remei Capdevila Werning
 10. M. Carme Mateu Pagès
 11. Joan Lluís Albella Corredera
 1. Elisabet Canalias Vila
 2. Aniol Salvador Soy
 3. Amèlia López Huix
 4. Francesc Artigas Ventolà
 5. Alba Oliveras Ferrer
 6. Irene Solé Canet
 7. Ester Sala Bosch
 8. Xavier Canalias Tercero
 9. Valentí Canal Font
 10. Anna Vilanova Bartrolí
 11. Adriana Sánchez Danés
 12. Marc Boix Bruguera

 

 • XavierDeBolos.JPG
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atencioalciutada@olot.cat