Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

La festa de Corpus a la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya

R5_28_Abans_peproura_1981

10 de juny de 2020


Amb el nom de “Catalunya des dels arxius. Esdeveniments i festes populars digitals”, la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya ofereix un programa d’exposicions i actes virtuals que reprodueixen les festes populars, esportives i esdeveniments de tota Catalunya a través dels documents dels arxiu. Els 8 capítols, amb més de 130 esdeveniments, permeten viure ‘digitalment’ aquelles festes populars, activitats esportives i esdeveniments que s’han ajornat o suspès pels efectes de la Covid-19.

El setè capítol de la sèrie correspon al Corpus i a la Patum. Com és sabut, aquest any la festivitat del Corpus Christi i totes les seves expressions, religioses i populars, com les eucaristies, processons, enramades, l’ou com balla o la mateixa Patum de Berga,  han vist alterada la seva celebració per les circumstàncies excepcionals que estem vivint en l’actualitat. Cal esmentar que aquest 2020 se celebren els 700 anys de la primera processó del ’Corpus’ pels carrers de Barcelona i per commemorar-ho s’han organitzat nombroses activitats virtuals per a la ciutadania. 

La Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa difonent el coneixement, a través dels seus fons documentals, de la celebració del Corpus Christi arreu del territori català. També, s’ha dedicat un exposició virtual a una de les seves festes més representatives i coneguda internacionalment, la Patum de Berga. En total, 38 arxius comarcals participen en aquest projecte amb una quarantena de productes digitals. En el web de la Xarxa d’Arxius de Catalunya (xac.gencat.cat) es poden trobar tots els detalls sobre aquestes propostes, amb un mapa interactiu on es pot accedir fàcilment a la informació de cada comarca.

En aquesta ocasió, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa hi participa amb una galeria fotogràfica de 33 imatges, procedents de diferents fons i col·leccions conservats a l’arxiu, que mostren aspectes diversos de la festa tradicional entre els anys 1890 i 2003. Es poden veure en el web del Servei d’Imatges (imatgesgarrotxa.cat). Entre els autors de les imatges hi trobem els fotògrafs habituals a la població: Vicenç Grivé, Emeteri Vélez, Àngel Noguera, Josep M. Dou, Joan Antoni Satorre, Emili Pujol, Jesús Coma, Pep Roura i Josep M. Melció.

D’altra banda, en el canal de YouTube de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya es poden veure imatges de la celebració de l’any 1966 o 1967, filmades per Josep Sala Sibidí, i altres de la celebració de l’any 2013, enregistrades per l’empresa elgarrotxi.cat.

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat