19 de juny de 2020
L’Ajuntament d’Olot, conjuntament el Consell Comarcal i una quinzena d’administracions, institucions i entitats del territori, impulsa a través de DinàmiG la creació del Pla de Reactivació Econòmica i d’Ocupació d’Olot i la Garrotxa, que s’ha aprovat al ple d’aquest dijous amb tots els vots de tots els grups, excepte l’abstenció de la CUP.
El Pla es basa i sorgeix d’un extens estudi i anàlisi de la situació econòmica i de les conseqüències que la crisi de la COVID-19 ha tingut en el teixit empresarial i social. El seu objectiu és afavorir la reactivació econòmica, acompanyar i donar suport a les empreses en aquest nou context, preservar el sector industrial de la comarca, impulsar projectes de transformació digital així com el desenvolupament de tot un seguit d’accions i tirar endavant un seguit d’actuacions que permetin potenciar un creixement saludable i sostenible; apostant per la creació de llocs de treball de qualitat, la reducció de les desigualtats i posant, en tot moment, les persones i les seves necessitats en primer lloc.
En aquest sentit, el projecte –basat en un document viu que s’anirà actualitzant i ampliant– vol ser l’eina que permeti ajudar a pal·liar els efectes més urgents derivats de la crisi econòmica i social del coronavirus al territori. Alhora, però, també vol servir per establir, encarar i definir els eixos estratègics i accions de futur per a la consolidació d’un territori més resilient, col·laboració i sostenible que pugui adaptar-se i anar un pas més endavant; donant resposta a les mancances i necessitats detectades arran de la pandèmia. D’aquí que el pla inclogui tot un recull de propostes de diversos àmbits i sectors que es duran a terme en els pròxims 12 mesos.
El Pla de Reactivació Econòmica i de l’Ocupació consta actualment de 122 accions i és el primer que s’elabora d’aquestes característiques a Catalunya. El document es divideix en tres àmbits:
Pel que fa a la REACTIVACIÓ ECONÒMICA, un dels principals elements és la creació d’una Oficina de Reactivació. Es contempla la creació d’una unitat dins de DinàmiG que vetllarà per la coordinació de Pla i estarà especialitzada i orientada a respondre les necessitats del teixit comercial i empresarial del territori. Es vol centralitzar així l’atenció, la gestió i la informació per a ciutadans i empreses en un sol punt. Per això, els tècnics que en formaran part s’encarregaran de l’execució, monitoratge i avaluació de les accions establertes.
En relació al suport a empreses i autònoms COVID-19, la nova oficina oferirà un recull centralitzat sobre totes les ajudes que s’ofereixen des de cada municipi de la Garrotxa així com per part d’altres administracions. També està prevista la realització d’assessoraments especialitzats i un pla de formació per a adquirir eines per reactivar o reorientar l’activitat. I dins del pla de foment al consum de proximitat, es portaran a terme un seguit de campanyes de dinamització i sensibilització per potenciar la compra de productes de proximitat, posant èmfasi en el valor social i econòmic que aquests sectors tenen al territori.
Més enllà de les accions que es portaran a terme a nivell comarcal, des de l’Ajuntament d’Olot es continuarà potenciant el projecte ‘El Taller dels Sastres’ posant a disposició locals del Nucli Antic a artesans, artistes i creadors. També s’ha previst l’eliminació del plàstic al Mercat d’Olot seguint la iniciativa del mercat setmanal, la reducció del malbaratament alimentari i l’impuls a noves campanyes de dinamització amb l’Associació de Placers. Entre les accions previstes, destaquen l’organització de visites i activitats didàctiques escolars així com la creació d’un espai per a la difusió de la gastronomia local o la posada en marxa d’una aula de demostració culinària on s’hi portaran a terme tallers de cuina. Al mateix temps, es crearà un nou ens: la Taula Tècnica de Comerç d’Olot que pretén ser un grup de treball i debat en l’àmbit de comerç per coordinar i executar les actuacions necessàries per als diferents àmbits comercials del territori. Unes actuacions que també aniran acompanyades d’estudis i projectes pel foment de la mobilitat sostenible a Olot i que es complementaran amb les campanyes de promoció del territori per captar nous públics i visitants així com aconseguir l’acreditació d’Olot com a Punt d’Interès Artesanal.
Dins l’àmbit de promoció del territori i de desenvolupament del turisme, també es portarà a terme la revisió de l’estratègia turística de la ciutat, la creació d’una nova pàgina web de turisme, el foment de l’Oficina de Turisme d’Olot com a punt d’interès per al públic i accions promocionals a través de descomptes, visites guiades i col·laboracions entre museus i atractius.
El PLA DE REACTIVACIÓ DE L’OCUPACIÓ preveu un conjunt de programes d’orientació laboral, acompanyament i formació per aquelles persones que s’han vist afectades des d’un punt de vista laboral per la COVID-19. Les accions van dirigides a col·lectius específics com aturats de llarga durada, joves, persones en situació d’alta vulnerabilitat, persones afectades per ERTOs i acomiadaments per la COVID. Per altra banda posa especial incís en la capacitació digital, tant per la recerca de feina com a una oportunitat per reorientar la carrera professional. En l’àmbit local, també es potenciarà els serveis de l’espai de coworking de Ca-Nyera.
El pla –que es treballa a nivell local i comarcal- s’ha realitzat de forma col·laborativa per una quinzena d’entitats, institucions i administracions de la Garrotxa. Des de l’equip tècnic de DinàmiG (Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa), ADRINOC, la Fundació d’Estudis Superiors, Turisme Garrotxa, Cercle Euram, el Fòrum d’Empreses de Bianya, CCOO, UGT, PIMEC, l’Associació de Comerciants d’Olot i l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa.
Consulteu el document complert Pla de Reactivació Econòmica i d’Ocupació a https://www.dinamig.cat/pla-de-reactivacio-economica-i-docupacio-dolot-i-la-garrotxa/
Altres aprovacions del ple d’aquest mes de juny
A més del Pla de Reactivació Econòmica i d’Ocupació, el ple d’aquest mes de juny ha aprovat l’adjudicació del contracte del servei de neteja dels edificis i equipaments municipals, la modificació del reglament orgànic municipal de l’Ajuntament d’Olot que, a partir d’ara, permetrà l’assistència telemàtica de regidors/es als plens en casos excepcionals per motius de salut o baixes per maternitat/paternitat.
Paral·lelament, el plenari també ha aprovat la moció de la CUP en rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que limita l’exposició de banderes LGTBI+ en edificis públics (amb els vots favorables de tots els grups, menys l’abstenció de PSC) i ha rebutjat (amb els vots contraris de l’equip de govern i favorable de la resta de formacions) la moció presentada per la CUP sobre temes educatius.