Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Primers resultats del projecte ‘Cuidem les cuidadores’

9 En arribar a casa

6 de juliol de 2020


El passat mes d’abril el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa va engegar el projecte “Cuidem les cuidadores”, amb l’objectiu de conèixer les necessitats i donar suport a les persones encarregades de tenir cura d’altres persones en situació de dependència. La iniciativa va néixer arran de l’emergència sanitària de la COVID-19 i de la necessitat d’informar i acompanyar al  cuidador/a, una figura cabdal en moments de crisi sanitària com els que hem viscut i que sovint queda relegada a l’àmbit estrictament privat, sense que les seves tasques tinguin visibilitat a la societat.

Per tal d’arribar a les cuidadores, des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa es va contactar amb persones dependents registrades al sistema. En total, es van poder fer 928 trucades, de les quals 648 van poder ser localitzades i van informar que vivien a un domicili. Destaca que d’aquestes 648 persones, el 66% són dones i el 34% són homes.

Amb aquestes dades, el grau de dependència de cada persona a qui cuida pot orientar el nivell de necessitat d’acompanyament que realitza. De les 430 dones amb qui el CASG es va posar en contacte, 212 (un 50% tenen un grau I de dependència). Unes 164 dones (39%) tenen reconegut un grau II i un total de 54 (11%), un grau III. Dels 218 homes a qui es va contactar, 99 (el que representa un 46%) tenen un grau I de dependència. 82 homes (38%) té reconegut un grau II de dependència mentre que 37 (11%), té un grau III.

En relació a les cuidadores, els professionals del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa han pogut contactar amb 635 persones. Destaca el fet que el 66% són cuidadores informals, és a dir, que estan vinculades afectivament a la persona amb dependència. I un 29%,  183 són cuidadores formals, és a dir, persones que atenen de forma continuada, en les activitats de la vida diària, sense relació afectiva prèvia, que reben un sou per realitzar la tasca. La resta un 1%, 35 són persones referents, persona de referència per la persona cuidada i els serveis socials i sanitaris.

Respecte a les cuidadores informals, 201 ho són 24 hores, i 211 de manera puntual, i en relació a les cuidadores formals, 87 ho són 24 hores i 95 ho fan de manera habitual unes hores al dia. En molts d’aquests casos són persones que treballen al Servei d’Ajuda a Domicili. El 88% de les cuidadores tenen nacionalitat espanyola, i el 12%, nacionalitat estrangera, 53 de les quals tenen nacionalitat hondurenya.

Amb aquestes dades, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa vol detectar les necessitats de les persones cuidadores, sobretot de les dones d’origen estranger, que en la majoria de les trucades han manifestat el seu desconeixement en relació als serveis oferts pel Consorci, o han demanat formació específica. A més, des dels diferents serveis del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (autonomia, comarca, servei de primera acollida) es treballa en el model d’intervenció social centrat en la persona i el seu entorn, i per tant, introduir la persona cuidadora, amb totes les seves dimensions, en el procés de treball és bàsic per millor la situació psicosocial de les persones dependents. Finalment, durant l’emergència sanitària que hem viscut, les persones cuidadores han esdevingut una peça clau per garantir la seguretat, el benestar i la protecció de les persones a les que cuiden. El Consorci d’Acció Social continuarà treballant en identificar i posar a l’abast de les persones cuidadores tots els recursos disponibles per millorar la seva situació.

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat