Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Aprovació del projecte de millora i reactivació de la plaça del Carme

Obres, Patrimoni, POUM
Sin ti´tulo-1

15 de juliol de 2020


La Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Olot d’aquest dijous té previst aprovar inicialment les primeres actuacions del Pla de places del Nucli Antic d’Olot, un dels projectes que formen part del Pla Integral d'Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic, escollides per part de les veïnes i veïns.

L’Ajuntament d’Olot ha previst un pressupost de 11.600 euros per redactar els projectes de millora de les places del Carme, Pia Almoina, Móra i passeig de la Muralla. Concretament la plaça del Carme serà la primera que es transformarà, tal com es va acordar en la darrera reunió amb el Consell de Barri que va tenir lloc el passat 30 de juny. Aquests treballs, fruit del procés participatiu, posen les bases per a la reactivació d’aquests espais públics del centre de la ciutat i que permetran que les quatre places esdevinguin una de les unitats bàsiques d’aquesta transformació.

Els projectes, que han portat a terme els arquitectes Eduard Callís i Guillem Moliner, proposen un seguit d’actuacions per configurar els espais com àmbits d’estada i relació social, dinamitzant les seves plantes baixes i reforçant, potenciant i realçant el patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat. En aquest sentit, en lloc de preveure’s com un projecte d’urbanització convencional, totes les actuacions de millora s’han previst com un conjunt articulat d’intervencions integrals, on es reutilitzaran elements existents. Per això, s’aposten per pautes de rehabilitació i reconfiguració volumètrica dels edificis, reformant aparadors, rètols i fomentant accions per a l’ocupació dels locals buits.

La principal actuació es portarà a terme a la plaça del Carme serà la posada en valor del patrimoni renaixentista dels claustres i activar l’espai públic d’aquesta zona fent visibles les dependències de l’Escola d’Art des del carrer, amb la previsió d’estendre-les als locals tancats de la zona. El regidor del Nucli Antic Estanis Vayreda, ha explicat que “tot i que en un principi s’havia marcat com a prioritat la plaça Pia Almoina, el fet que s’hi comencin obres ha fet que el Consell de Barri hagi optat per la millora de la plaça del Carme”. L’objectiu d’aquesta actuació és establir sinergies amb l’Escola d’Art per resoldre les mancances d’espai i a la vegada beneficiar l’espai públic amb l’activitat del centre. Els treballs, que es realitzaran per fases, tenen un pressupost assignat per aquest 2020 d’uns 50.000 euros. A la presentació d’aquest matí al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Olot, també hi ha assistit la regidora de Participació, Imma Muñoz, i l’arquitecte autor del projecte Eduard Callís. 

Els altres 3 projectes de millora preveuen l’ocupació de les plantes baixes buides amb un clúster de tallers a la plaça Pia Almoina, el realçament de la font barroca de la plaça Móra com el seu element més representatiu, a través de la restauració, la posta en funcionament i la configuració d’un àmbit d’estada al seu voltant, així com el reforçament del paper del passeig de la Muralla com a espai d’enllaç entre el nucli antic i l’entorn natural d’Olot, amb la connexió de l’espai amb la vora del riu Fluvià, la pacificació del trànsit de la zona i la construcció d’una zona porxada d’ús polivalent.

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat