Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Olot i Girona s'uneixen per fer front a les ocupacions incíviues d'habitatges

Olot_OcupacionsInci´viques_1

20 d'agost de 2020


Els dos municipis, amb el suport de la Diputació de Girona, acorden reclamar a la Fiscalia actuacions urgents i més efectives per aturar-ho

L’Ajuntament d’Olot ha acordat amb el de Girona la creació d’una iniciativa conjunta que, des de l’àmbit municipal, posi fre i ajudi a combatre les ocupacions d’habitatges incíviques i conflictives. Olot i Girona han proposat a la presidència de la Diputació de Girona que acompanyi els municipis i els doni suport en aquesta iniciativa. L’acord passa per la creació d’un front comú entre els dos ajuntaments i municipis que, junt amb la Diputació, els permeti fer més força i reclamar a les administracions, a instàncies superiors, i a la Fiscalia que actuïn i puguin resoldre aquestes situacions amb la màxima celeritat.

Tal com detalla l’alcalde d’Olot Pep Berga, des de la tardor de 2019 l’Ajuntament d’Olot ha treballat de forma exhaustiva per evitar que aquestes incidències s’estenguessin a la ciutat. Per exemple, el passat mes de març, des de l’Ajuntament d’Olot es va anunciar tolerància zero i actuacions immediates per desallotjar els ocupes incívics de la ciutat. Des de llavors, a part d’un increment de la pressió policial i augment dels patrullatges, s’ha treballat intensament per trobar els propietaris privats d’aquells edificis ocupats de forma il·legal perquè, d’una banda, es fessin càrrec de les seves responsabilitats i, per altra banda, hi actuessin ràpidament.

En aquesta línia, l’Ajuntament d’Olot ha portat a terme un seguit d’accions per solucionar ocupacions conflictives en determinats espais com l’avinguda Sant Joan de les Abadesses, el carrer Roser i Bisbe Serra, a més del Nucli Antic i l’última al barri de Benavent. “Són ocupacions que en alguns casos estan vinculades amb la delinqüència. No les podem permetre perquè, a més, de crear inseguretat als barris, afecten greument als veïns i veïnes que les pateixen”, assegura l’alcalde d’Olot, Pep Berga. L’alcalde d’Olot ha afegit que “és una de les principals preocupacions que tenim en aquests moments i a la que hem de fer front amb la màxima contundència”.

L’acord amb Girona té un doble objectiu: en primer lloc, sumar forces per reclamar a les instàncies superiors i a la Fiscalia que actuïn urgentment i prenguin totes les mesures i accions necessàries per solucionar aquesta mena d’ocupacions i els conflictes que generen. I en segon lloc, traslladar al Govern Central que el problema de l’ocupació il·legal és cada vegada més greu i de major intensitat i que només es podrà resoldre amb la modificació de la legislació actual.

Convocatòria d’una Junta de Seguretat Local

L’alcalde d’Olot ha demanat al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya la celebració d’una Junta de Seguretat Local per abordar el tema. Aquests propers dies es fixarà la data de la Junta a la que és previst que prenguin part representants dels diferents cossos de seguretat, així com membres del Departament d’Interior, de la delegació de la Generalitat a Girona i del Consistori.

Paral·lelament, l’equip de govern ha acordat la presentació d’una moció de rebuig a l’ocupació il·legal d’habitatges al ple del proper dijous 27 d’agost. La proposta té per objectiu instar al govern de la Generalitat i de l’Estat a buscar mecanismes que erradiquin les ocupacions violentes i incíviques així com la revisió dels protocols d’actuació de la policia i l’enduriment de les sancions per aquelles persones que forcin l’accés a habitatges, no respectin la convivència ciutadana i generin conflictes.

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat