Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Actualitat

Canvi en el perfil de la persona atesa a l'Àrea d'Ocupació de Dinàmig arran la COVID-19

Els tallers volen donar resposta a les necessitats i situacions detectades aquests últims mesos a l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG arran la crisi de la COVID-19. Aquest setembre es va tancar amb 1.821 persones a l’atur a la ciutat.

8 d'octubre de 2020


Davant els moments actuals on el canvi és una constant i la necessitat d’adaptació és una realitat diària derivada de la crisi per la COVID-19, des de l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG s’han organitzat un conjunt de tallers de curta durada amb la finalitat d’ajudar a les persones que estan en recerca de feina i dotar-los d’eines per millorar aquelles habilitats claus que els permetin assolir i mantenir un lloc de treball.

Aquest conjunt de formacions són una de les accions incloses dins del Pla de Reactivació Econòmica i d’Ocupació d’Olot i La Garrotxa que es va establir per donar resposta a les necessitats detectades arran la crisi per la pandèmia a la ciutat. En concret, el primer taller sobre com expressar-se millor, es realitzarà el 19 d’octubre a les 10 h del matí a les instal·lacions del Mas les Mates (C/Mestre Falla,47). La següent formació mostrarà Com ser més flexible i empàtic; per millorar les habilitats personals dels participants. Les formacions continuaran el 26 d’octubre on es portarà a terme la sessió d’improvisació i creativitat i el 27 d’octubre es realitzarà una sessió mixta en la qual es barrejaran diferents elements treballats en el taller de com expressar-se millor i la darrera sessió realitzada d’improvisació i creativitat.

A partir del mes de novembre es mantindran les sessions formatives amb dos nous tallers: el dia 16 on es tractarà la gestió del canvi i la resiliència i el 17 de novembre que tancarà aquesta sèrie de formacions enfocades en la millora de la comunicació no verbal. Al mateix temps, també s’ha volgut apostar per una formació especialitzada per a persones en situació d’atur, majors de 50 anys. La sessió, realitzada per un formador expert en tallers, es portarà a terme el dia 4 de novembre i mostrarà les eines i accions possibles per mostrar i aprofitar l’experiència i els coneixements adquirits al llarg de la trajectòria laboral com un benefici clau dins l’empresa contractant.     

Canvi d’usuaris atesos arran la COVID-19

Els tallers volen donar resposta a les necessitats i situacions detectades aquests últims mesos a l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG. Aquest setembre es va tancar amb 1.821 persones a l’atur a la ciutat (1.422 n’hi havia el setembre del 2019) i amb una taxa d’atur del 10,30% a Olot i del 9,64% a la comarca de la Garrotxa; per sota de la mitjana de les comarques gironines que se situa al 12,37%. La gran majoria de les persones que van perdre la feina aquests últims mesos provenen del sector de serveis. Aquest últim mes, però, 62 persones han trobat feina: al setembre hi havia 1.821 persones aturades (1.883 durant l’agost).  

Pel que fa a ofertes de feina publicades, en el que portem d’any se n’han comptabilitzat 151. Tot i que suposa la meitat de les registrades durant el mateix període de l’any passat (quan se’n van donar a conèixer 301), es constata un augment de les ofertes que han estat aturades a principis d’any a causa de la pandèmia. Per aquest motiu també han davallat les contractacions: fins al moment se n’han fet 195 mentre que l’any passat s’havia arribat a les 371. La indústria continua liderant la creació de llocs de treball, s’han formalitzat 878 contractes durant els primers vuit mesos del 2020.

Des de l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG s’ha constatat un canvi en el perfil de la persona atesa durant aquests darrers mesos. Habitualment, els usuaris que consultaven els serveis de DinàmiG eren col·lectius més vulnerables, gent en risc d’exclusió social i aturats de llarga durada. Arran la crisi de la COVID-19 s’ha notat un augment del nombre de treballadors que han perdut la feina arran la pandèmia o autònoms que han vist reduïda la seva facturació al mínim. Alhora, també s’ha detectat un gran nombre d’estudiants que cerquen feina compaginant-ho amb els estudis o que busquen treballs esporàdics en disposar de més flexibilitat i disponibilitat horària.

Per part de l’Àrea d’Ocupació i lligat també amb les accions previstes dins el Pla de Reactivació i tot iniciant la campanya per tal de donar suport en la capacitació digital dels garrotxins, s’acaba de tancar la darrera ronda de tallers que es van iniciar durant el mes de juny, amb la finalitat de millorar les competències en eines NTIC i molt enfocat a la recerca de feina i amb la idea d’integrar-les en el seu dia a dia amb major seguretat i domini. Ja s’han realitzat una vintena de sessions -totes elles gratuïtes i de curta durada (una hora i mitja cadascuna)- on hi van participar prop d’una vuitantena de persones. El mes de novembre s’iniciarà la darrera ronda de cursos d’aquest 2020 que finalitzarà el dia 16 de desembre.

  • Ocupacio_DinamiG_Model_Formacions.jpg
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atencioalciutada@olot.cat