Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Actualitat

Montolivet inicia el Pla de Renovació dels Barris d'Olot

L’Ajuntament d’Olot impulsa la redacció del projecte de millora del barri de Montolivet; iniciativa amb la que es vol fer front a les necessitats detectades als barris que es van construir fa més de seixanta anys i requereixen de millores en el seu conjunt.

9 de novembre de 2020


 

L’Ajuntament d’Olot acaba de licitar la redacció del projecte constructiu de reurbanització de Montolivet. La Junta de Govern Local del dijous 5 de novembre va aprovar l’expedient i el plec de clàusules administratives per contractar la redacció del projecte constructiu del barri, conegut també com a Sant Pere Màrtir. Els treballs permetran disposar d’una diagnosi que analitzarà l’estat actual de la situació viària i urbana i, sobretot, marcarà les actuacions de millora en matèria d’infraestructures, condicions d’accessibilitat, aparcament i mobilitat de 25.600 m2 d’aquest sector d’Olot.  

L’actuació de millora de Montolivet preveu la realització d’estudis topogràfics, de planimetria, altimetria i fotogràfics a través dels quals s’analitzarà i es donarà solució a les mancances detectades a l’espai públic d’aquest barri, que es va urbanitzar durant la dècada de 1950. S’incidirà en els espais viaris, zones per a vianants, ferms, paviments, clavegueram, escomeses, situació de l’enllumenat viari, escales i baranes, jardins i mobiliari urbà així com les xarxes aèries i subterrànies de serveis urbanístics.

El projecte de reurbanització es basarà en els dos estudis anteriors (realitzats durant el setembre i novembre de 2019 per l’Ajuntament d’Olot) i que han permès identificar les accions de millora d’aquest espai. Entre les actuacions detectades destaquen l’arranjament dels vials per adaptar-los a les rasants actuals, la reposició dels paviments dels carrers i les escales així com la pavimentació de voreres per plataformes úniques, la instal·lació de noves senyalitzacions o la remodelació de la xarxa de sanejament d’aigües i col·lectors. Tal com es detalla a la ‘Memòria Valorada de la Reurbanització del Barri de Montolivet’ els treballs també afectarien a la xarxa d’aigua potable així com la proposta de soterrament de part de les línies de baixa tensió, la instal·lació de nou enllumenat públic i la creació de contenidors soterrats, entre moltes altres accions per un import total de 6.871.994 euros. 

Després d’analitzar aquesta primera memòria, ara s’encarrega la redacció del projecte constructiu, que analitzarà un total de 21.000m² de vials i 4.600 m² de jardins i escales, serà una realitat en el termini de 5 mesos i té un cost estimat de 105.270 euros.

La regidora d’Hisenda i responsable del barri de Montolivet, Montse Torras, ha recordat que la renovació d’aquesta zona és un “projecte estratègic” que l’Ajuntament d’Olot s’ha marcat com a prioritat amb la voluntat de dotar d’aquesta zona de major accessibilitat i dinamització. Torras ha recordat que “a partir de les reunions que hem mantingut amb l’AV del barri hem anat avançant en la millora d’aquest sector amb la voluntat de donar-hi la millor resposta a cada necessitat”.

L’alcalde, Pep Berga, ha afirmat que la remodelació forma part de “l’objectiu que ens vàrem marcar d’anar posant al dia els diferents barris de la ciutat, especialment als que es van construir fa més de 60 anys”. Segons Berga, “es tracta barris que van néixer entre la dècada de 1950 i 60 i que, després de tots aquests anys i de l’evolució que ha tingut la ciutat, hem d’afrontar la seva remodelació. Ens passa a Montolivet però també a altres barris on també hem d’impulsar actuacions, com és a Les Planotes”.  

La presidenta de l’Associació de Veïns de Montolivet, Clara Casanova, ha assegurat que “estem molt contents que pugui avançar aquest projecte tan necessari per millorar el barri, que tenim molt envellit”. Per això, ha assegurat Casanova “tenim moltes ganes de disposar d’aquest document que ens permeti acordar cada pas amb les persones que hi viuen”. De la seva banda, la representant de la junta de l’AV, Elena Capdevila, ha afegit que “una altra iniciativa en la que treballem i que també ens fa molta il·lusió és en la creació d’una comunitat energètica”. “24 famílies ja ens han confirmat que volen prendre-hi part” ha afegit Capdevila. 

El de Montolivet és el primer de Pla de renovació de barris que impulsa l’Ajuntament d’Olot aquest mandat. Es tracta d’un programa que, per primera vegada, inclourà un conjunt d’accions de manteniment dels paviments, actuacions de renovació de l’enllumenat, a més de millores en la seguretat, el clavegueram i la mobilitat. El pla respon a la necessitat d’actuar en barris construïts fa més de seixanta anys i que, amb el pas del temps, requereixen de millores en el seu conjunt.

El projecte segueix l’experiència dels Plans Integrals d’Actuació Municipal (PIAM) de Sant Miquel i el Nucli Antic d’Olot engegats els últims anys i que, de manera participativa, han permès actuar en totes aquelles mancances de conservació i els projectes de millora d’aquests espais escollides i prioritzades pels veïns i veïnes de la ciutat.

El barri de Montolivet, també anomenat Sant Pere Màrtir, és un sector de la ciutat d’Olot situat a la vessant nord-est del volcà de Montolivet. Urbanitzat entre els anys 1951 i 1956 de la mà dels arquitectes Joaquim M. Masramon i Ignasi Bosch, compta amb una església, una plaça porxada i un conjunt de 332 edificacions residencials  que segueixen l’esquema de ciutat jardí. Les cases, principalment unifamiliars i unides de dues en dues, estan distribuïdes enmig d’una xarxa viària que destaca pels seus vials estrets, d’una sola direcció, rasants inclinats i desnivells pronunciats que es gestionen mitjançant zones enjardinades i nombroses escalinates.

 

 

  • Reurbanització_Montolivet_1.jpg
  • Reurbanització_Montolivet_3.jpg
  • Reurbanització_Montolivet_4.jpg
  • Reurbanització_Montolivet_2.jpg
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atencioalciutada@olot.cat