Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Actualitat

L'Ajuntament d'Olot crea una àrea conjunta d'educació i cultura

El plenari d’aquest mes de desembre ha donat llum verda a la conversió dels fins ara organismes autònoms en Àrees de l’Ajuntament. A l’última sessió plenària de l’any, el Consistori ha aprovat el reglament del Registre Municipal d’habitatges desocupats des de fa més de dos anys amb l’objectiu de posar-los en joc.   

 

17 de desembre de 2020


El passat mes de maig, l’Ajuntament d’Olot va iniciar els tràmits per a la incorporació com a Àrees de l’Ajuntament d’Olot de l’Institut Municipal d’Educació i Joventut (IMEJO), l’Institut Municipal de Cultura (IMCO) així com l’Institut Municipal d’Esports i Lleure d’Olot (IMELO). Els fins ara organismes autònoms de la Corporació iniciaven el procés per a la seva incorporació al Consistori al mateix temps que es creava una comissió tècnica per avaluar els aspectes jurídics, pressupostaris i de recursos humans. En el plenari d’aquest dijous 17 de desembre, l’Ajuntament d’Olot ha fet un pas més amb l’aprovació definitiva de la integració d’aquests tres organismes com a àrees municipals.  

Seguint amb aquesta voluntat de sumar esforços i de treballar projectes interrelacionats que aportin més valor a la ciutadania es proposa la creació d’una nova àrea que unifiqui Educació i Cultura. Aquesta nova Àrea serà la suma dels recursos humans, projectes i serveis que ja estan oferint actualment, amb els mateixos objectius, directrius i línies d’actuació. Però aquesta unió està pensada perquè la suma dels recursos i projectes acabi donant uns resultats producte d’una multiplicació i no d’una suma. Es tracta d’una unió entre iguals on els tècnics treballin conjuntament els projectes, tant si tenen una arrel cultural com educativa. A partir del moment de la unificació formal (segurament en un Ple de principis d’any) tots els projectes culturals estaran empeltats de criteris educatius i tots els educatius de millores provinents de la gestió cultural.

Un dels valors afegits que es proposa és que sota una mateixa direcció hi hagi un grup de tècnics que treballin de forma transversal els projectes enriquint-se mútuament dels seus coneixements i experiència, aconseguint trencar les barreres dels dos àmbits. Cultura i Educació; Educació i Cultura són clarament dues cares d’una mateixa moneda. Les dues àrees persegueixen uns mateixos objectius i ho fan des de diversos angles. Però les accions i projectes de les dues àrees són totalment coincidents, fer dels ciutadans individus més crítics, preparats, i lliures, en definitiva, més feliços.

El projecte d’unificació dels organismes autònoms IMEJO, IMCO i IMELO com àrees de l’Ajuntament d’Olot ha estat aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat, el PSC; l’abstenció de la CUP i el vot contrari d’ERC.

Registre Municipal d’Habitatges Desocupats d’Olot

Amb la voluntat de disposar d’un instrument eficaç que permeti fer una radiografia de la situació actual i aportar solucions per mobilitzar el conjunt d’habitatges, l’Ajuntament d’Olot també ha aprovat per unanimitat la creació d’un Registre Municipal d’habitatges desocupats. Tal com avança el regidor d’Urbanisme, Jordi Güell, l’objectiu del Consistori és la d’incentivar i fomentar la posada en joc dels habitatges desocupats del municipi. Per això, aquest registre serà un instrument clau per aconseguir un ús eficient dels recursos i una millor gestió del parc d’habitatges d’Olot, sobretot pensat per als habitatges propietat de grans tenidors.

Segons el document aprovat, es considera que un habitatge és desocupat quan roman sense propietaris ni inquilins permanentment sense causa justificada durant dos anys o més. Hi ha causes que justifiquen una desocupació com, per exemple, el trasllat per raons laborals, el canvi de domicili per una situació de dependència, un pis que s’hagi de rehabilitar, entre altres.

Suport als Ateneus històrics d’Olot

Paral·lelament, el plenari d’aquest dijous 17 de desembre també ha donat llum verda a la proposta de l’Ajuntament d’Olot de donar suport als Ateneus Històrics d’Olot. La proposta ha comptat amb els vots favorables de l’equip de govern de JuntsxCat així com ERC, el PSC i el vot contrari de la CUP. La iniciativa s’inclou dins l’onzena modificació de crèdit que inclou una dotació de 426.131 euros per fons de contingència en temes de COVID-19, 90.000 € per a la rehabilitació d’habitatges de propietat municipal i 8.447 € a la FES Olot.

La proposta segueix la línia pionera que es va iniciar l’any 2016 conjuntament amb la Generalitat de Catalunya a través del Pla de Millores i el Pla de Subvencions d’Ateneus i ara, arran l’impacte que la crisi de la COVID-19 ha tingut en aquestes entitats sense ànim de lucre, l’Ajuntament d’Olot ha apostat per continuar contribuint en la millora d’aquests espais, centres clau de la vida cultural i associativa de la ciutat.

Per tot això, des de l’Ajuntament d’Olot s’ha aprovat la creació d’un nou conveni de col·laboració que preveu una aportació de 50.000 euros i que permetrà donar suport i millorar les instal·lacions i l’accessibilitat de les tres entitats. En concret, el Casino Olotí – l’entitat cultural en actiu més antiga de la ciutat i un dels ateneus pioners a Catalunya – rebrà una aportació de 25.000 euros per als treballs d’adequació i millora de la coberta de l’edifici que han portat a terme.

En segon lloc, el Centre Cultural Els Catòlics que enguany compleix el seu 142è aniversari i que s’encarrega d’organitzar activitats culturals i socials com la Cavalcada i el Campament Reial, rebrà una ajuda de 15.000 euros per a les obres d’arranjament de la coberta de l’immoble del carrer Clivillers. Per últim l’Orfeó Popular que va néixer l’any 1904 i que organitza activitats com concerts, teatre, conferències, exposicions així com d’acollir altres iniciatives d’entitats i associacions de la ciutat, disposarà de 10.000 euros per fer front al cost dels treballs de condicionament del primer pis de la sala del teatre (l’emplaçament de l’equip tècnic des d’on es controlen les llums i el so dels espectacles).

Conveni amb l’Agrupament Escolta i Guia Nostra Dona del Tura

Des del dilluns 30 de novembre, l’Ajuntament d’Olot va passar a ser el propietari d’una part de l’antic convent de la Divina Providència, un edifici de 3.793 m² i que acull la seu de Càritas Garrotxa.  Situat entre els carrers Fluvià i Ronda Paraires, la cessió per part del Bisbat de Girona va permetre que la ciutat adquirís un nou espai de 1.616 m² que, tal com es va avançar, es destinaria a futur usos socials, educatius i culturals. A través del plenari d’aquest dijous, l’Ajuntament d’Olot ha aprovat inicialment el conveni d’acord de cessió gratuïta per 20 anys d’una part d’aquest espai a l’Agrupament Escolta Nostra Dona del Tura que hi instal·larà la seva seu social i hi portarà a terme diverses activitats dirigides a joves i infants. La proposta ha comptat amb el vot favorable de tots els grups del plenari.

L’últim ple del 2020

El plenari ha aprovat per unanimitat adquirir un habitatge situat a l’avinguda Santa Coloma per destinar-lo a necessitats habitacionals així com s’ha autoritzat l’encàrrec al Consell Comarcal de la Garrotxa per a l’assistència tècnica en matèria d’Educació i el manteniment de la plaça de tècnica comarcal amb el vot favorable de tots els grups. Per altra banda, el plenari d’aquest mes de desembre també ha refermat per unanimitat el compromís de l’Ajuntament d’Olot amb el col·lectiu Ciutats Educadores aprovant la revisió de la carta de l’entitat i, en la línia d’Ensenyament i Joventut, l’Ajuntament d’Olot també ha aprovat amb el vot de tots els grups polítics el Pla Local de Joventut d’Olot 2021-2024 que marca les línies i polítiques de joventut a la ciutat de cara als pròxims anys.

El Ple de l’Ajuntament d’Olot d’aquest dijous també ha aprovat l’onzena modificació de crèdit que inclou el fons de contingència extraordinari per la COVID-19 per donar resposta a les necessitats dels afectats per la crisi del coronavirus amb el vot favorable de l’equip de govern (JuntsxCat), ERC i la CUP i amb l’abstenció del PSC. En aquest sentit, també s’ha donat llum verda a la modificació del Pla Estratègic de Subvencions que preveu la rehabilitació d’habitatges públics i l’aportació de 50.000 euros per a la millora d’ateneus històrics amb els vots favorables de l’equip de govern de JuntsXCat, d’ERC i el PSC i amb els vots en contra de la CUP. Per últim, també s’han aprovat definitivament les ordenances fiscals i el calendari del contribuent del 2021 amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat, l’abstenció d’ERC i el vot contrari del PSC i la CUP.

Per altra banda, el plenari també ha aprovat els preus públics de música i arts escèniques de gener a març del 2021 que preveu 9 concerts i 12 espectacles diversos a la ciutat. Les propostes culturals i artístiques s’han tirat endavant amb el vot favorable de l’equip de govern de JuntsxCat, ERC i el PSC i amb l’abstenció de la CUP.

Per últim, ha tirat endavant la moció presentada pel PSC que demana al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya la transformació del CAP d’Olot en Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP). La moció ha comptat amb el vot favorable de l’equip de JuntsxCat, ERC, PSC i l’abstenció de la CUP.

 

  • Ple_Desembre_2020.jpeg
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atencioalciutada@olot.cat