Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Actualitat

Donació de sang a l'Hospital d'Olot

Es portarà a terme una nova campanya el pròxim 28 de desembre a l’Hospital d’Olot de 17 a 21 h. 

23 de desembre de 2020


El Banc de Sang i Teixits ha tornat a programar una nova donació de sang per disposar de prou quantitats tant per als afectats per la COVID-19 així com per totes les persones que requereixen donacions de sang o es troben ingressades als centres hospitalaris. La campanya es portarà a terme el 28 de desembre de 17 a 21 h a l’Hospital d’Olot. És necessari reservar hora a través de donarsang.gencat.cat per participar-hi.Es dona la casualitat que, segons els informes i xifres del Banc de Sang i Teixits, les dues darreres setmanes de setembre i la primera de gener – conjuntament amb el mes d’agost – són les èpoques més crítiques de l’any perquè és quan les donacions baixen al voltant d’un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania.

Aquest 2020, a més, les necessitats de sang dels hospitals són superiors durant el mes de desembre i gener. Les transfusions a malalts de la COVID-19 i les intervencions i tractaments ajornats en l’inici de la pandèmia han fet que, cada dia, siguin necessàries entre 800 - 1.000 donacions de sang diàries als centres hospitalaris.

En aquest sentit, tal com assegura el Banc de Sang i Teixits, el 2020 ha estat un any complicat pel que fa a donacions de sang, però, des de l’inici de la pandèmia s’han portat a terme més de 180.000 donacions de sang tot i les dificultats de mobilitat o les restriccions de desplaçaments. A part, des de l’inici de la pandèmia no s’han pogut celebrar les habituals maratons de donació a molts municipis. Aquesta darrera donació de l’any serà la més important que mai i la campanya a Olot forma part de les 60 campanyes setmanals que s’han programat arreu del territori i que podeu localitzar a través d’aquest cercador.

La importància de les plaquetes

En les èpoques de menys donació, la principal necessitat són les plaquetes, que són les que caduquen més ràpidament: al cap de 5 dies. Per això és clau mantenir un ritme de donació constant també al Nadal. Qualsevol persona major d’edat i menor de 70 anys, que pesi més de 50 quilograms i no estigui embarassada pot donar-ne.

De cada donació de sang se’n separen els glòbuls vermells, el plasma i les plaquetes. Les plaquetes caduquen als cinc dies, per això és molt important aconseguir un mínim de 1.000 donacions al dia que són les que garanteixen que tots els malalts, especialment els que estan en tractaments oncològics, disposaran de plaquetes suficients.

Des del Banc de Sang i Teixits detallen que tots els donants podran enviar una postal personalitzada al seu entorn tot felicitant les festes i animant a donar sang. En aquest sentit, a través del web Donarsang.gencat.cat/nadal es poden personalitzar els diferents models de postals digitals i enviar-les directament.

 

  • CA4_DMT_mcas_olot_CA.jpg
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atencioalciutada@olot.cat