Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Actualitat

Primer pas per a la transformació del barri del Carme

La intervenció s’iniciarà aquest mes de març amb actuacions de renovació de l’espai públic, l’habitatge i l’embelliment d’aquest sector de la ciutat. La millora de la Plaça del Carme s’emmarca en els projectes del PIAM del Nucli Antic.

 

4 de març de 2021


Després de la millora de la plaça del Conill, la plaça del Carme serà el segon espai del Nucli Antic que es reformarà seguint les pautes del Pla de millora de places de proximitat al Nucli Antic d’Olot.

La millora de la plaça del Carme contempla un conjunt articulat d’accions amb tres objectius principals: millorar el confort urbà, posar en valor el patrimoni i dinamitzar les plantes baixes.

La intervenció que ara s’inicia vol contribuir a revitalitzar la Plaça del Carme, que està vivint una transformació amb la rehabilitació d’habitatges i l’obertura de nous negocis, com el primer supermercat ecològic que s’instal.larà al Nucli Antic. L’Ajuntament treballa en el projecte de construcció de nous habitatges al carrer Moncarmel. 

Aquest mes de març començaran els treballs de millora del Carme. El dinamisme i la seguretat del carrer està directament vinculat a l’activitat de les plantes baixes. En aquest sentit el projecte preveu afavorir i incrementar la relació de l’Escola d’Art amb el carrer. S’obriran amb grans finestrals a les tres arcades existents i a l’interior s’hi exposaran escultures en guix que històricament s’han utilitzat a les classes de dibuix, com ara les de Miquel Blay. Aquesta és la primera fase de les actuacions a l’escola que també contemplen l’ampliació i dignificació de l’entrada al claustre renaixentista.

Una altra de les accions que es portaran a terme serà la introducció d’un nou arbrat de fulla caduca que millorarà les condicions ambientals i de confort de la plaça del Carme, oferint un espai amb variació de color al llarg de l’any, ombrejat a l’estiu i assolellat a l’hivern. L’arbrat es disposarà en dues files, una a cada banda de la calçada. Donat que les alzines existents malmeten el paviment, generen espais foscos i no permeten gaudir de la façana de l’edifici de l’Escola d’Art, alguns dels exemplars es trasplantaran a la mateixa plaça com a arbre singular i la resta es col.locaran en un altre espai de la ciutat.

La disposició del nou l’arbrat permetrà que l’edifici dels claustres del Carme prengui més protagonisme. Per reforçar el seu valor patrimonial, s’il·luminaran elements més destacables com la portalada de pedra, les obertures i la rosassa i porxo de l’església. Complementàriament també es millorarà l’enllumenat de la plaça, adaptant-lo a tecnologia Led i llum blanca càlida.

Per altra banda, diversos agents privats, tenen previstes obertures comercials que reforçaran la progressiva especialització del carrer i la plaça del Carme en un àmbit dedicat als productes d’alimentació de proximitat i ecològics. Complementàriament, per reforçar l’eix que vincula la plaça del Conill amb la del Carme, el projecte contempla millores en la integració urbana dels locals en actiu.

Un sòcol a la façana de l’església i una font per beure configuraran àmbits d’estada al voltant de la plaça.

Les actuacions es desenvoluparan al llarg d’aquest any en diferents fases i tenen un cost previst de 214.500 euros. El projecte de millora, que han portat a terme els arquitectes Eduard Callís i Guillem Moliner, compta amb el consens dels veïns i activitats comercials de la zona, així com s’ha estat treballant de manera participativa amb el Consell de Barri del Nucli Antic i s’inclou en el Pla Integral d’Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic.

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atencioalciutada@olot.cat