Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Actualitat

La 'Guia dels camps de l'aviació republicana durant la Guerra Civil a Girona'

Juli Clavijo és l’autor de la guia que és fruit del treball d’anys, recopilació d’informació i estudi sobre la ubicació, les activitats i la història dels onze aeròdroms que van construir-se a les comarques gironines durant la Guerra Civil.

15 d'abril de 2021


‘Guia dels camps de l’aviació republicana durant la Guerra Civil a Girona’ és el títol de la nova obra que recentment s’ha editat i publicat per GORBS, compta amb el suport i col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i ja s’està distribuint per diverses llibreries i establiments d’arreu de Catalunya.

Aquesta publicació - fruit de deu anys de treball, recopilació d’informació i estudi - recull la ubicació, les activitats i la història dels onze aeròdroms que van construir-se a les comarques gironines durant la Guerra Civil Espanyola. En aquest sentit, la publicació té per objectiu donar a conèixer i descobrir part de la història de Catalunya a través de la morfologia d’aquelles instal·lacions.

L’obra compta amb un recull de les restes que encara perviuen al pas del temps i té una clara voluntat de difusió patrimonial. D’aquí que s’hagi editat en format de guia didàctica i pedagògica estructurada en quatre capítols: Introducció, Ubicació, Instal·lacions Visibles i Centres d’Informació. La publicació compta amb mapes, les coordenades geogràfiques on es troben cada una de les restes així com la localització de les instal·lacions visibles que han perdurat al pas del temps. Al mateix temps, la guia compta amb un apartat on es detallen tots els llocs que poden ser utilitzats per completar la visita.

La idea que ha permès la publicació d’aquesta nova obra va arrencar ara fa deu anys per un grup d’estudiosos del tema. A través de l’impuls de Lluís Astier; els diversos investigadors van poder coordinar-se compartint informació, punts de vista i visitant les restes d’aquests aeròdroms republicans; connexions que van culminar amb la constitució del Grup de Recerca dels Aeròdroms Gironins (GRAG). A través de la coordinació i unificació de les recerques individuals de cada un d’ells, l’any 2017 va publicar-se ‘Aeròdroms Republicans de Girona (1936-1939). Atac i Defensa des de la Rereguarda’; una publicació que també va difondre GORBS amb el suport de la Diputació de Girona, Consells Comarcals i els ajuntaments de les respectives comarques on s’havien construït els camps. Un llibre que va generar un nou interès en aquesta matèria i per la seva vinculació amb la història recent catalana.

Ara, aquesta nova guia vol ser un instrument per orientar i facilitar el coneixement i la visita a tots aquells lectors i lectores que estiguin interessats a visitar els camps de l’aviació republicana a Girona.

 

Julio Clavijo Ledesma

Julio Clavijo Ledesma (docent) és llicenciat en Filosofia i Lletres (Secció Història) per la Universitat de Barcelona, doctor cum laude en Història per la Universitat de Girona, titulat en Estudis Avançats amb suficiència investigadora per la Universitat de Girona, entre moltes altres titulacions i activitats acadèmiques i docents, així també com és l’autor de diversos llibres, reportatges i articles.

 

  • Aviació_1.JPG
  • Aviació_3.JPG
  • Aviació_5.JPG
  • Aviació_4.JPG

    + 1

  • PORTADA GUIA.jpg
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atencioalciutada@olot.cat