Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

El Fons Català presenta una campanya de cooperació per un món on les persones trobin refugi

Aquest diumenge 20 de juny, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Refugiades, el Fons Català llença la campanya “Per un món on les persones trobin refugi. Defensa la cooperació”.

20 de juny de 2021


Els municipis catalans s’han implicat durant anys en la crisi del refugi, a demanda d’una ciutadania que no veia cap resposta satisfactòria en l’Estat i que volia formar part de la solució a una situació injusta. Els valors dels quals s’han fet gala a Europa durant dècades i que n’eren part constitutiva, s’han vist trepitjats i deixats de banda pels partits d’extrema dreta i el racisme institucionalitzat.

És per això que coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Refugiades aquest diumenge 20 de juny, el Fons Català llença la campanya “Per un món on les persones trobin refugi. Defensa la cooperació”.

Dijous 17 de juny, en el marc d’aquesta temàtica i com a acte previ a la campanya, el Grup de Treball Món Local Refugi del Fons Català va organitzar el webinar “El dret d’asil en risc”, amb la participació d’activistes i experts/es que treballen a primera línia a la Frontera Sud, a Grècia i als Balcans (informació sobre el programa del webinar aquí). El dret d’asil fa anys que perilla i és important escoltar els testimonis que es troben cada dia amb les traves imposades per un sistema que intenta evitar responsabilitats en matèria migratòria. El món de la cooperació al desenvolupament i de les entitats socials ha de poder compartir coneixements, inquietuds i estratègies per tal de tenir una visió més global i identificar noves línies d’actuació eficaces.

Per altra banda, al webinar també es va presentar el Manifest del Dia Internacional de les Persones Refugiades, que el Fons Català fa cada any per compartir el seu posicionament sobre la situació a les fronteres.

Des del 2015 el Fons Català centra gran part dels seus recursos a projectes de refugi, ja que es considera que és de primera importància per la cooperació municipalista. Juntament amb altres institucions catalanes i la ciutadania, es coordina una campanya de suport als refugiats centrada en quatre eixos, tots ells comptant amb la feina d’organitzacions locals: assistència en les rutes de fugida (necessitats bàsiques: alimentació, salut i higiene); suport als municipis de la ruta (establir relacions bilaterals entre municipis catalans i municipis que es troben en la ruta dels refugiats, i dissenyar actuacions per donar resposta a les necessitats d’aquests municipis); educació per al desenvolupament i sensibilització, i acollida (facilitar l’atenció i l’acollida de les persones refugiades a Catalunya).

A més, des de l’any 2013 impulsa juntament amb el CCAR, l’IDHC i diversos ajuntaments, el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans amb l’objectiu de donar a conèixer la feina dels defensors i defensores de drets humans arreu del món i ajudar a conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la nostra tasca quotidiana.

A l’edició d’aquest any, que serà virtual, hi haurà la participació de 14 defensores, entre les quals s’hi troba la keniana Ruth Mumbi, fundadora i coordinadora de Bunge La Wamama Mashinani (Parlament de les dones), moviment popular que duu a terme campanyes per la justícia social i la rendició de comptes, així com també dona veu a les dones, les informa dels seus drets i lluita per millorar les condicions de feina, entre d’altres.

També es podrà escoltar a la palestina Manal Tamini, membre del Comitè de Coordinació de la Lluita Popular i defensora dels drets del poble palestí. Ha estat detinguda i ferida en diverses ocasions a causa de les denúncies contra l’ocupació i violència a Cisjordània.

 

 

  • 03-Refugi-Cartell
  • Refugi (2) (INSTAGRAM)
  • Refugi (1) INSTAGRAM
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat