Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Actualitat

Disminució dels fets delictius i augment de ciberdelinqüència, temes de la Junta de Seguretat

A la reunió d’aquest matí -que ha tingut lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Olot- s’ha insistit en la necessitat de continuar actuant de forma conjunta per fer front a les ocupacions incíviques d’habitatges i a la multireincidència.

 

21 de juliol de 2021


L’alcalde d’Olot, Pep Berga, acompanyat del director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Jordi Martinoy, han presidit la Junta Local de Seguretat que ha tingut lloc aquest dimecres 21 de juliol. A la reunió, que ha tingut lloc al Saló de Sessions, els cossos de seguretat han fet balanç de les actuacions realitzades aquests últims mesos (des de l’anterior Junta celebrada el 4 de setembre de 2020) que han vingut marcats per la pandèmia i les mesures de contenció de la COVID.

Entre algunes de les principals qüestions tractades durant la Junta de Seguretat Local d’Olot destaca l’increment en les actuacions i les vigilàncies especials que s’han portat a terme per fer front a les ocupacions incíviques i conflictives que generen molèsties i conflictes veïnals. En aquest sentit, s’ha coincidint en la necessitat de continuar actuant i incrementar la intensitat de la pressió policial per fer front a aquestes incidències i situacions que tensen la convivència ciutadana així com continuar incrementant esforços en la col·laboració entre cossos policials per donar resposta a l’augment de la ciberdelinqüència.

També s’ha acordat continuar treballant per potenciar la coordinació amb la voluntat de revisar i delimitar de forma conjunta i periòdica les línies estratègiques en matèria de seguretat, una línia engegada des de la passada Junta de Seguretat Local del 2020.

 

Disminució dels fets delictius a Olot

Segons les dades de l’Observatori per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa, la comarca té una taxa de 33,85 delictes per cada 1.000 habitants mentre que el global de Catalunya és del 50,75, per tant 17 punts per sota de la mitjana. Aquesta dada sorgeix de la metodologia de càlcul de l’índex delinqüencial que aquest any se centra només en aquells delictes que causen sensació/percepció d’inseguretat que permet analitzar millor quin és l’impacte delinqüencial sobre la ciutadania en un determinat territori (segons recull el mateix Observatori http://www.observatorigarrotxa.cat).

A Olot, durant el primer semestre d’aquest 2021, els agents de la Policia Municipal han realitzat un total de 3.807 serveis, una xifra superior si la comparem amb els primers sis mesos del 2020, marcats pel confinament, quan se’n van registrar 3.291. El nombre de fets delictius ha disminuït notablement aquest primer semestre del 2021 en comparació amb els darrers anys.

Pel que fa a l’accidentalitat, durant el 2020 es van produir 75 accidents a la ciutat, la gran majoria lleus vinculats amb col·lisions entre vehicles, i 77 delictes contra la seguretat viària, el que suposa un 14,15% menys que l’any anterior.

Per altra banda, pel que fa a les actuacions de vigilància i compliment en matèria de COVID-19, els agents van detectar un total de 1.086 infraccions, la meitat de les quals (556) per qüestions vinculades amb la manca de mascareta, l’incompliment de la distància de seguretat, restriccions d’aforaments, confinaments o mobilitat de març a juny del 2020, durant els mesos d’estat d’alarma.

 

Combatre la multireincidència i la ciberdelinqüència

Pel que fa a les dades aportades pel cos dels Mossos d’Esquadra, es destaca la reducció de les infraccions a la Garrotxa i dels robatoris amb força (73) així com els robatoris en domicilis i a l’interior de vehicles, 25 i 27 respectivament des de l’1 de gener de 2021 fins a 30 de juny de 2021. Una davallada que contrasta amb l’augment dels delictes com estafes informàtiques, estafes amb targetes bancàries i ciberdelinqüència. En aquest àmbit, la majoria dels delictes detectats es basen en les estafes i còpies de targetes bancàries que s’han enfilat fins als 307 casos.  

Les ocupacions incíviques d’habitatges continuen essent una de les principals problemàtiques arreu de les comarques gironines, també a Olot, i d’aquí l’augment de la pressió policial per fer-hi front. Des del mes de setembre de 2020 i fins a 30 de juny de 2021, la Policia Municipal d’Olot ha realitzat 338 serveis relacionats amb les ocupacions d’immobles (des de l’1 de setembre de 2019 i fins a 31 d’agost de 2020 van ser 496). De la reunió n’ha sorgit la necessitat de continuar reclamant a la Fiscalia actuacions urgents i més efectives per aturar les ocupacions conflictives i trobar solució per a les detencions per casos de reincidència.

La Junta de Seguretat també ha posat el focus en altres accions que, en matèria de seguretat ciutadana, que s’han adoptat aquests últims mesos. Com la incorporació de tres noves càmeres i la reposició i la millora de prestacions d’altres càmeres existents a diferents punts del municipi. Alhora, s’ha destacat la incorporació de 4 agents cíviques a la ciutat que des de finals del 2020 treballen donant suport i vigilant el compliment de les ordenances municipals així com la implementació de la nova aplicació mòbil de seguretat ciutadana M7 Citizen Security Olot que ja compta amb més de 200 usuaris registrats. 

A més de l’alcalde d’Olot, Pep Berga i del director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Jordi Martinoy, la Junta de Seguretat Local d’Olot ha comptat amb la presència de la regidora de Seguretat d’Olot, Mariona Camps, i dels responsables de la Policia Municipal d’Olot, dels Mossos d’Esquadra a Olot i la Garrotxa; la Policia Nacional, la Guardia Civil, i d’Emergències de Girona.

 

 

  • Junta_Seguretat_Local_1.jpg
  • Junta_Seguretat_Local_2.jpg
  • Junta_Seguretat_Local_9.jpg
  • Junta_Seguretat_Local_5.jpg

    + 1

  • Junta_Seguretat_Local_11.jpg
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atencioalciutada@olot.cat