Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Referents de la vulcanologia mundial es reuneixen a Olot

Sis vulcanòlegs internacionals faran estada a Faberllull, coincidint amb el 9è Curs de Postgrau de Vulcanologia que organitza la Fundació d’Estudis Superiors (FES). Parlaran de l’erupció de La Palma i dels volcans de la Garrotxa en diverses activitats obertes al públic, que també comptaran amb vulcanòlegs catalans de referència internacional com Joan Martí o l’olotí Xavier de Bolós.

7 d'octubre de 2021


L’actual erupció de La Palma, a les Illes Canàries, ha posat en evidència la importància de conèixer els volcans i la tasca que desenvolupen els professionals de la vulcanologia. L’impacte que els volcans generen en la societat no es produeix només durant l’erupció, sinó que perdura en el temps. Segons Joan Martí, director de Geociències Barcelona – CSIC, la relació entre el paisatge garrotxí i la societat és el que fa especials els volcans de la comarca.

Enmig d’aquest context, del 18 al 31 d’octubre del 2021 arriba a Olot la 9a edició del Curs de Postgrau Internacional de Vulcanologia, que organitzen la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i la Fundació Universitat de Girona, amb la col·laboració de Geociències Barcelona – CSIC, la International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior (IAVCEI), el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Diputació de Girona, la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG i l’Ajuntament d’Olot. Dirigida acadèmicament per Joan Martí i Adelina Geyer, professors d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la formació explicarà el funcionament dels volcans, els riscs associats que comporten i també els beneficis. Més d’una vintena de persones de diverses procedències combinaran les sessions teòriques amb la visita als afloraments, i analitzaran amb detall la integració dels volcans en la societat.

Coincidint amb el curs de postgrau, i com a novetat, la residència Faberllull convida enguany sis especialistes en vulcanologia en una estada temàtica del 15 al 22 d’octubre. Els experts (António Brum Da Silveira, Ármann Höskuldsson, Joan Andújar, Gerardo Aguirre, Thor Thordarson i Bruno Scaillet) provenen d’Islàndia, Portugal, Mèxic i França, i participaran en la Setmana de la Vulcanologia a Olot, un conjunt d’activitats obertes al públic, coordinades per l’Espai Cràter amb l’objectiu de posar en valor el paisatge volcànic de la Garrotxa i fomentar la divulgació científica.

La primera activitat tindrà lloc el divendres 15 d’octubre i anirà a càrrec del geòleg i vulcanòleg olotí Xavier de Bolós i del vulcanòleg mexicà Gerardo Aguirre, investigadors de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Parlaran dels volcans de Mèxic i del seu impacte en la societat, i establiran una relació amb els de la Garrotxa, posant el focus en l’actual erupció de La Palma, a les Illes Canàries. La xerrada serà la inauguració del cicle “Els grans interrogants de la ciència”, que organitzen Olot Cultura i el SIGMA, i començarà a les 7 de la tarda a la sala El Torín. Per assistir-hi cal descarregar-se una entrada gratuïta al web d’Olot Cultura. La conferència també es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube del PEHOC.

Per conèixer els volcans de la Garrotxa in situ i comparar-los amb els d’altres indrets del món, el diumenge 17 d’octubre tindrà lloc una caminada pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb uns guies de luxe. Joan Martí (director de Geociències Barcelona - CSIC i coordinador del curs de postgrau en vulcanologia), Xavier de Bolós i Llorenç Planagumà (geòleg, TOSCA) seran els encarregats de fer els comentaris tècnics d’aquesta sortida, que anirà des del turó de la Pomareda fins a Santa Pau, passant pels volcans de Rocanegra i del Croscat. També hi assistiran els experts internacionals residents a Faberllull.

La ruta, d’uns 6 km i sense grans desnivells, té una durada prevista de 4 hores i és oberta a tota la ciutadania. El punt de trobada és l’aparcament de Can Serra (la Fageda, Santa Pau), a les 9 del matí, i per assistir-hi cal una inscripció prèvia al correu espaicrater@olot.cat, indicant el nom i cognoms, el nombre d’assistents i un telèfon de contacte. És una activitat gratuïta, però els assistents s’hauran de fer càrrec del tiquet d’autobús de tornada (Santa Pau – aparcament de Can Serra), que té un preu d’ 1,75 €.

L’última activitat tindrà lloc el dijous 21 d’octubre. La sala El Torín acollirà la xerrada “Les darreres erupcions volcàniques a Islàndia i el seu impacte”, a càrrec d’Ármann Höskuldsson i Thor Thordarson (Universitat d’Islàndia), seguida d’una taula rodona sobre el paper dels volcans en la societat moderna, en la qual també participaran Bruno Scaillet i Joan Andújar (Centre Nacional de la Recerca Científica, França), i Xavier de Bolós. El debat serà moderat per Joan Martí i comptarà amb traducció simultània. L’acte començarà a 2/4 de 7 de la tarda i és necessària reserva prèvia enviant un correu a l’adreça espaicrater@olot.cat. També es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Espai Cràter.

A més d’aquestes propostes per al públic general, també s’han programat una desena de xerrades en centres educatius de la comarca, que aniran a càrrec de Joan Martí, Xavier de Bolós i els vulcanòlegs internacionals. Es parlarà del vulcanisme de la Macaronèsia, dels diferents tipus de magmes o dels efectes en la societat de l’erupció de Laki, a Islàndia, entre d’altres. Totes les xerrades es complementaran amb una sortida de camp.

Les activitats de la Setmana de la Vulcanologia a Olot són organitzades per l’Ajuntament d’Olot, Geociències Barcelona – CSIC, l’Espai Cràter i Faberllull, amb el suport de la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, Olot Cultura, SIGMA, PEHOC, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i Tosca, Serveis Ambientals, d’Educació i Turisme.

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat