Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

El Museu de la Garrotxa dedica una exposició a la faràndula de la ciutat

'Del taller al carrer. La faràndula olotina' s’inaugura aquest dissabte a les 12 h i es pot visitar fins al 15 d’agost a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa.

13 de maig de 2022


La mostra, comissariada per Adam Perea i Sergi Plana, repassa els elements de la faràndula que hi ha hagut a Olot al llarg de la història i es fixa sobretot en el procés de construcció de les peces i les seves rèpliques.

Com es construeixen les peces de la faràndula? Quines tècniques s’utilitzen per fer-ne una rèplica i alleugerir-ne el pes? “Del taller al carrer. La faràndula olotina” vol mostrar la faràndula històrica de la ciutat, aquella que guarda una relació estreta amb els tallers de sants, que té un alt valor artístic i que ha posat Olot al mapa festiu. La mostra, que es pot visitar del 14 de maig al 15 d’agost a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa, s’inaugura aquest dissabte a les 12 h.

Comissariada per Adam Perea i Sergi Plana, l’exposició presenta una línia cronològica que situa la creació dels diferents elements de la faràndula d’Olot al llarg de la història. A mesura que els visitants entren a la sala, hi troben informació sobre el bestiari popular i sobre els Gegants d’Olot. Un dels espais se centra en els diferents canvis de vestuari que han patit els gegants de la ciutat, tot mostrant els vestits antics que portaven el Gegant i la Gegantessa i que es conserven al magatzem dels Museus d’Olot.

A les diferents sales es podrà veure l’Àliga, el Drac, el Pollastre, el Conill, el Gat, entre d’altres elements de la faràndula. Es posa especial èmfasis en aquelles peces que tenen una estreta vinculació amb els tallers de sants, ja sigui perquè es van crear allà o bé perquè pertanyien a algun taller.

La mostra també posa el focus en el taller on els artistes creen les diferents peces de la faràndula i on es fan les rèpliques per alleugerir-ne el pes. A la Sala Oberta es podrà veure una reproducció a mida original de la Gegantessa d’Olot que ha fet Sergi Plana, seguint el model original de Celestí Devesa. Aquesta figura, que no sortirà mai a ballar, s’ha construït per tal que els olotins vegin com lluïa ara fa cent anys la Gegantessa de la ciutat. Carles Solé Quiles ha reproduït el vestit que va portar entre el 1889 i el 1915.

Les famílies que visitin l’exposició podran participar d’una activitat familiar gratuïta oberta als infants a partir de 3 anys que s’ha creat especialment per a l’ocasió i tindrà lloc a la Sala Oberta.

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES GRATUÏTES LA FESTA DE LA FARÀNDULA

14 i 15 de maig, amb motiu del Dia Internacional dels Museus

 • Inauguració de l’exposició i presentació del llibre 'La faràndula de la Gegants'

Dissabte 14 de maig, a les 12 h, pati de l’Hospici

 • Ballem com els gegants, nans i cavallets! | Tallers per a nens i nenes a partir de 5 anys

Dissabte 14 de maig, a les 17 h, pati de l’Hospici

Diumenge 15 de maig, a les 11 h, pati de l’Hospici

En cas de pluja s’anul·larà l’activitat

Cal agafar una entrada gratuïta per participar-hi.

 

JORNADA. PARLEM DE FARÀNDULA

Dissabte 4 de juny, Pati de l’Hospici

 • 11 h, La construcció de la faràndula, present i futur | Amb Toni Mujal, Àngel Rigall, Tavi Algueró i Sergi Plana
 • 12.30 h, Com veiem els olotins la nostra faràndula? | Amb Agustí Arbós, David Pons, Andreu Girona i Jordi Casas

 

 

 • Expo_1_
 • expo_farandula2_pr
 • Expo_2_
 • IMG_5819

  + 1

 • Expo_4_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat