Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Celebració de la Revetlla de Sant Joan a Olot

La Flama del Canigó arribarà aquest dijous, 23 de juny a la Plaça del Carme i a les 18:30 h al Passeig de la Muralla es portarà a terme l'acte de celebració d'aquesta diada amb la lectura del manifest i es repartirà la flama als pobles de la Garrotxa i als barris d'Olot. 

21 de juny de 2022


Un any més, Olot celebra l’arribada de la Flama del Canigó, element que marca el tret de sortida de la revetlla de Sant Joan. Enguany, la flama està previst que arribi pels volts de les 18 h a la Plaça del Carme i, posteriorment, a les 18.30 h es portarà a terme l'acte de celebració amb l'encesa del peveter, la lectura del missatge i es lliuraran els fanalets des d'ones començarà a repartir la flama per la resta de municipis i barris de la ciutat.

La Flama està previst que arribi a la comarca de la Garrotxa en 2 rutes: una d’elles segueix el recorregut del riu Fluvià des de la Vall de Bianya fins a Besalú; l’altra – també des de Bianya - arriba a Olot per continuar cap a Les Preses, la Vall d’en Bas i la Vall d’Hostoles. 

 

Revetlles segures

Després de l'onada de calor registrada aquests passats dies i tenint en compte la situació mediambiental, des de l'Ajuntament d'Olot i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya es demana la màxima responsabilitat i precaució i, alhora, es recorda la importància de fer un ús correcte del material pirotècnic, tant pel que fa a les persones com al medi natural. Per això s'han publicat uns consells i recomanacions que es poden consultar a través d’aquest enllaç.

Des de l'Ajuntament d'Olot es recorda que l'Ordenança de Convivència i Via Pública prohibeix l'ús de petards de 3a categoria (F3) tals com trons, traques xineses, voladors i coets dins del casc urbà. A més, per la proximitat amb la massa forestal del nucli d'Olot i, per evitar riscos d'incendis forestals, es recomana no utilitzar coets en cap cas i, sobretot, a menys de 500 metres de zones boscoses. 

Alhora, està prohibit fer ús de material pirotècnic a la via pública, fora de les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, així com tampoc sobre bens i mobiliari, públic o privat, que puguin provocar qualsevol dany. Pel que fa als petards, assegurar-se que es tracta de productos homologats; no posar-los a prop de la cara ni del cos; ni manipular-los des de balconades, finestres ni dins les cases. 

En el cas de les fogueres; és imprescindible disposar d'autorització per part de l'Ajuntament d'Olot. A la ciutat se n'han autoritzat 8, a diversos barris de la ciutat. Cal recordar que l'activitat només es pot fer si fa vent menys de 10 km/h i en cas que el Pla Alfa dels Agents Rurals nivell 2 o 3 no es podrà dur a terme la foguera, tot i disposar d'autorització. 

| Podeu consultar totes les recomanacions des de l'Àrea de Protecció Civil de l'Ajuntament d'Olot a través d'aquest enllaç

 

Orígens de la Revetlla de Sant Joan

La Revetlla de Sant Joan és el conjunt de celebracions que tenen lloc pels volts del solstici d'estiu -el 21 de juny- i especialment la nit del 23 al 24 de juny. Originàriament es tracta d’una festa que l'església cristiana va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista i que ha esdevingut una celebració marcada pel seu caràcter col·lectiu i socialitzador i que integra tot un seguit de costums i pràctiques sorgides de les diverses solemnitats paganes i els cultes vinculats al solstici d'estiu, amb motiu de l'arribada de la calor més intensa, caracteritzats per l'exaltació de la vida i l'amor.

La festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: el foc, l'aigua, les herbes, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites, el ball, les curacions i altres pràctiques configuren un dia de transformació de la realitat quotidiana, en què els elements que ens envolten prenen nous significats.

 

Flama del Canigó

La Flama del Canigó és el foc amb el qual s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 22 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà es reparteix per tots els pobles mitjançant una llarga cadena de relleus que s’encarreguen d’anar distribuint el foc amb tots els mitjans possible: a peu, amb bicicleta, amb cotxe i fins i tot a cavall. Quan la flama arriba a cada vila, és rebuda per les autoritats locals i els festers.

 

 

  • Flama_10
  • FVTmT85WQAMFc7d

Documentació adjunta

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat