Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Presentació de la Plaça de les Rodes

L'espai ha estat renovat aquests darrers mesos arran de la iniciativa 'Donar Vida a la Plaça de les Rodes', sorgida dels darrers Pressupostos Participatius. L'Associació de Veïns del Barri de Sant Francesc ha organitzat una jornada aquest dissabte 26 de novembre per presentar les millores realitzades.

26 de novembre de 2022


Situada a peu del volcà Montsacopa, la Plaça de les Rodes disposa de 723,10 metres quadrats. La seva millora ha estat resultat dels projectes escollits en els 'Pressupostos Participatius d'Olot' del 2021. Nexe de connexió entre el centre d’Olot i l'inici del camí a Sant Francesc, consta d’una plataforma amb paviment drenant de greda i arbrat, a base d'onze plàtans. El projecte que s’hi ha portat a terme ha tingut per objectiu la millora del confort urbà per convertir-lo en un lloc d’estada i un espai clau per acollir activitats festives del barri, revalorant el seu caràcter i història.

D'aquí que el projecte inclogués un seguit de millores per potenciar-ne el confort, l'accessibilitat i ús. Els treballs han permès modificar el paviment existent – aportant greda i compactant-lo -; renovar el muret baix de pedra tosca per contenir l'anivellament; plantar arbres als extrems per millorar la configuració espacial de la plaça, restituir plantes i instal·lar heura al cap del mur inferior.

A part, també s'ha recol·locat i renovat el mobiliari existent, s'han instal·lat panells informatius per realçar el passat artesanal de la ciutat i concretament d'aquest indret i s'ha rebaixat la vorera així com allargat la rampa d'entrada per assegurar i garantir l'accessibilitat. Per últim, s'han canviat d'ubicació el conjunt de contenidors existents per millorar la relació visual entre el camí del Montsacopa i la plaça.

 

Una plaça amb molta història

La urbanització de la Plaça de les Rodes data dels anys noranta del segle XX. Amb sis fanals, quatre bancs, una font i una tanca perimetral, l'espai va erigir-se durant anys com un dels indrets d'una de les activitats artesanes més importants de l'edat moderna: l'ofici dels corders, els professionals que es dedicaven a fabricar fils, cordills i cordes per a tota mena d'usos en l'agricultura, la ramaderia, la construcció, la navegació, la fabricació de calçat o el repic de les campanes, entre altres.

A més, el nom també fa referència a les rodes que hi havia instal·lades antigament per a la producció de les cordes. Resta d'això en són les arcades situades a les parcel·les privades inferiors, única part visible d'aquesta infraestructura.

Al segle XVIII, els professionals corders olotins s'aplegaven per treballar a les faldes del Montsacopa i, per poder trenar i tensar, era imprescindible l'ús de grans rodes. Per això, l'any 1776, 18 corders van acordar amb l’Ajuntament d'Olot la utilització d'uns terrenys per poder-hi instal·lar les rodes de filar, cobertes per protegir la maquinària. Aquesta tècnica de tensar i trenar els filaments de cànem per fer cordills es va mantenir durant molts segles fins al creixement dels processos industrials mecanitzats. Les cordes del Montsacopa van continuar girant fins a mitjan segle XX, inspirant el nom comú i popular d'aquesta plaça.

 

Matinal familiar veïnal i festiva per commemorar la remodelació

Per donar a conèixer les millores fetes a la plaça de les Rodes, l'Associació de Veïns del Barri de Sant Francesc ha organitzat una matinal familiar per presentar el projecte de remodelació i amb la voluntat de revitalitzar i renovar l'espai, situant-lo de nou com un indret clau per a Olot. L'acte ha començat a les 11 h del matí amb l'espectacle de màgia 'Desconfinem-nos' a càrrec del mag Sanyes .

A les 12 h del migdia es portarà a terme la presentació oficial que comptarà amb parlaments entre els quals els de les germanes de Can Baldiret, testimonis de l’activitat que es duia a terme a la plaça. La faràndula del barri clourà l'acte, que està obert a tothom.

 

 

  • SantFrancesc1
  • SantFrancesc6
  • SantFrancesc3
  • SantFrancesc4

    + 3

  • SantFrancesc5
  • Invitació_Olot_FestesdelTura (7)
  • Invitació_Plaça_Rodes
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat