Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

La Setmana Internacional dels Arxius a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Entre el 5 i l’11 de juny el Consell Internacional dels Arxius (CIA-ICA) impulsa a nivell mundial la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius. En aquest marc, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa organitza diverses activitats amb l’objectiu d’apropar el centre i el patrimoni que conserva als ciutadans.

5 de juny de 2023


El divendres dia 9, Dia internacional dels Arxius, a les 19 h, a la sala d’actes de l’Arxiu tindrà lloc la conferència Sodomites, invertits i ‘tortilleres’. La repressió de l’homosexualitat a la Garrotxa durant el règim franquista. Lurdes Masmitjà Millastre (Begudà, Sant Joan les Fonts, 1976) presenta el resultat de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes que va obtenir l’any 2021. El treball és un estudi sobre el tractament de l’homosexualitat a la Garrotxa durant el franquisme: des de la veu oficial de les autoritats del moment –a través dels expedients judicials, policials i psiquiàtrics i de la premsa escrita– i des dels testimonis directes i indirectes del que representava aleshores la dissidència sexual.

El dissabte dia 10, a les 11 del matí, es durà a terme el 22è Itinerari Personal. El punt de trobada serà el número 19 del carrer de Joan Pere Fontanella, d’Olot. Daniel Mallarach i Macias (Olot, 1956), esportista i arquitecte, ha viscut gran part de la seva vida arrelat al carrer Fontanella, en dos períodes: des del seu naixement fins al 1974 i des de l’any 2000 fins avui dia, que sumen 42 anys de convivència amb aquest carrer, pel qual ha vist passar vides (d’amics, de coneguts i de familiars), magatzems, tallers i fàbriques, escoles, equipaments...

De tot això, que justifica la seva estima pel petit "barri" i la seva "estructura-arquitectura", en parlarà en el petit recorregut i farà un al·legat reclamant un millor tracte per a aquest carrer, tant dels responsables del seu manteniment (Ajuntament i propietaris) com dels moltíssims ciutadans que hi transiten (a peu o amb vehicle) i en deixen constància (amb deixalles i sorolls).

Durant tota la setmana i fins al 30 de juny es podrà veure l’exposició 40 anys de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa / 1 i La Vitrina del Trimestre: 10 anys al puig del Roser / 1. Les dues activitats s’emmarquen en els actes de celebració dels 40 anys de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i mostren, d’una banda, les diferents seus d’arxiu que hi ha hagut a Olot durant aquests 40 anys i, de l’altra, la diversitat documental dels fons i col·leccions que custodia l’Arxiu.

| Trobareu permanentment actualitzades les activitats a través de la pàgina web i les xarxes socials de l’Arxiu.

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat