Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Trobada d’entitats i voluntariat de la Garrotxa

La jornada està impulsada pel Servei Integral de Suport de l’Associacionisme a la Garrotxa i té com a objectiu per recollir i debatre quines són les necessitats actuals de les associacions i del voluntariat i quins oferiments hi ha per part de les persones interessades a fer voluntariat a la comarca.

31 d'octubre de 2023


Olot i la comarca de la Garrotxa compten amb ampli teixit associatiu format per associacions actives que, a través del voluntariat i dels centenars de persones que en formen part, donen vida al territori.

Aquest factor sumat a la riquesa del teixit associatiu - present en gairebé tots els àmbits: educatiu, cultural, social, esportiu, juvenil, mediambiental... - evidencia la necessitat de les administracions municipals de donar suport i acompanyar a les entitats per fer d’Olot i la Garrotxa una ciutat i comarca més actives i participatives.

Amb aquesta finalitat es va crear fa anys la Taula SISA; un òrgan de participació i espai de debat i decisió sobre l’associacionisme. L’organisme va néixer amb la voluntat de regular la relació entre les entitats i administració així com facilitar el dia a dia de l’associacionisme.

D’aquesta voluntat i de la mà de la taula neix el SISA, el Servei Integral de Suport de l’Associacionisme a la Garrotxa. Ubicat al carrer Bisbe Lorenzana, 2 (dins el Casal Cívic), dona resposta a les necessitats de les entitats de la Garrotxa en temes diversos com: finançament, comunicació, canvis o constitució d’entitats o aspectes relacionats amb la recerca i la crida de voluntariat. Paral·lelament, també acompanya a aquelles persones de la ciutat o de la comarca que volen col·laborar en projectes o actes.

Seguint amb aquesta línia de treball, el proper divendres 17 de novembre a les 19 h es portarà a terme una trobada d’entitats, voluntariat i persones interessades en aquests àmbits a la Sala Torín d’Olot. La idea és que la trobada sigui un espai de recollida de les necessitats de les entitats així com intercanvi amb persones interessades a fer voluntariat.

Els darrers anys les necessitats de les entitats han canviat així com la manera de relacionar-se entre elles. Les noves situacions administratives, sanitàries i socials també ha fet canviar el perfil del voluntariat que forma part de les associacions i les necessitats que tenen en relació a aquest voluntariat així com la vinculació amb les administracions. Hi ha noves necessitats que demanen un perfil diferent de voluntariat i els requisits també són diferents: gestió de noves tecnologies, les xarxes socials, la comunicació o el funcionament intern de les associacions, entre altres.

D’aquesta manera, la pròxima trobada també vol donar resposta a les necessitats detectades a l’enquesta feta el 2021 a 300 entitats. A través d’aquesta iniciativa es va trobar que les entitats necessitaven suport pel que fa a gestió telemàtica dels tràmits, la comunicació externa o finançament. També es va detectar que algunes entitats havien perdut capital humà i requerien suport per tornar a posar-se en marxa o aconseguir relleu generacional i voluntariat pels seus projectes i gestions internes.

Durant la trobada s’aprofitarà per donar a conèixer, recollir i debatre quines són les necessitats actuals del voluntariat i quins oferiments hi ha per part de les persones interessades a fer voluntariat a la comarca. És per això que aquesta trobada no només convida a entitats sinó també persones que vulguin fer voluntariat o senzillament vulguin conèixer on poden ser d’utilitat els seus coneixements, la seva formació i habilitats.

Del que sorgeixi a la trobada el servei SISA posarà en marxa diferents accions per cobrir les necessitats actuals i enxarxar les entitats olotines i garrotxines amb el voluntariat i territori.  

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat