Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

La Iera fa panera i molt més...

Una panera de més de 1.000 euros, un catàleg de creadors, un mercat de caps de setmana i la visibilitat i reconeixement de l’activitat d’artesans i creadors, entre moltes altres activitats. 

3 de desembre de 2020


L’Associació de Creadors de la Garrotxa dona la benvinguda al Nadal amb un conjunt d’accions per promoure l’artesania a la Garrotxa. Des de la Iera s'ha organitzat un seguit d’iniciatives per visibilitzar el treball artesanal a la comarca.

En primer lloc, sota el lema “La Iera fa panera” s’han unit 18 creadors locals per sortejar una panera amb productes artesanals i valorada en més de 1000 euros. Cada participació té un preu de 5 euros i es poden comprar a diferents locals d’Olot. S’ha realitzat un vídeo promocional de l’acció amb la música de l’Home del Principi, que trobareu a www.laiera.cat.  

En segon lloc i per segon any consecutiu, la Iera ha editat un catàleg de creadors. Un total de 20 artistes i artesans participen aquest any del catàleg, que inclou tots els creadors associats, alguns de nova creació i d’altres amb una llarga trajectòria, i de sectors ben diversos com són el disseny, el patronatge i la confecció, la fotografia, la ceràmica, la pastisseria, la joieria, l’apicultura, la decoració, la restauració i tapisseria, entre d’altres. 

Una de les accions que la Iera portarà a terme aquests propers dies és la participació en el Mercat de Nadal. El 19 i 20 de desembre i 2 i 3 de gener l’associació participarà del Mercat amb diferents parades que estaran situades davant de Sant Esteve.

La nova pàgina web de la Ierea és una altra de les accions per donar-se a conèixer. A www.laiera.cat s’hi pot trobar informació d’aquesta Associació sense ànim de lucre i que està integrada per persones de diferents disciplines dins el camp de la creació. Vol ser un espai d’unió i trobada per tal d’establir una xarxa de contactes i relacions. Per posar-s’hi en contacte, podeu fer-ho a hola@laiera.cat.

El Taller dels Sastres

Aquest dilluns 30 de novembre s’ha complert el segon aniversari del projecte el Taller dels Sastres. L’activitat forma part del Pla d’Integració d’Accions de Millora del Nucli Antic (PIAM) per dinamitzar aquest sector de la ciutat. L’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG, i amb la col·laboració de l’Associació La Iera, ha impulsat aquesta iniciativa per tal de reactivar l’activitat al carrer dels Sastres i a les zones més properes a aquest espai, diversificar l'oferta cultural i econòmica del Nucli Antic i posar en ús els locals desocupats.

En aquests moments ja són 5 els espais reactivats arrel del Taller dels Sastres. El “Taller 1/30” amb la Gina i l’Oriol, especialistes en disseny i estampació en serigrafia; “L’Atelier”, amb la Bibiana Gerez, dedicat a tallers de costura i d’altres relacionats amb el món dels fils i les agulles i “Verd.deGris” amb L’Anna Herrero, que es dedica a la restauració de mobles, tapisseria, creació de petits objectes, confecció de coixins i elements de roba per a la llar van ser els primers establiments a obrir. A continuació s’ha obert “K.Karaga” al Cr. Sastres, 19 amb la Bintou Karaga, un taller dedicat al disseny i confecció de vestits a mida. El darrer local incorporat és el que està situat al Cr. Sastres, 14, l’antic Can Bayà, actualment en obres i on és previst que s’hi instal·li “El Petit Cosidor” amb la Teresa Sánchez, un taller de costura i arranjaments.

Relacionats amb aquest projecte, 5 aparadors també estan en actiu, tots ells relacionats amb artesania i on mensualment s’hi exposen diferents creacions d’artistes i artesans. Uns espais que permeten visibilitzar i posar en valor el treball dels artesans. Tots els artistes i creadors interessats a exposar les seves creacions poden fer la petició directament a www.laiera.cat. També s’han realitzat 7 intervencions a façanes (vinils i murals artístics) com per exemple el vinil del carrer dels Sastres 8, que mostra l’activitat d’artesans locals ubicats al centre de la ciutat o bé el darrer mural artístic a la paret de Ca la Bouera. Tanmateix 6 noves activitats del sector de l'artesania han obert les seves portes al voltant dels locals adjudicats dins el marc del projecte, a la zona del PIAM: EdaGallery, Integra, Glauc Artesania, Bar de Sucs, ArtdeVeu i La Fogaina. I en breu obrirà un nou espai de patronatge i confecció. Nou locals més, ja són arrelats a la zona, són activitats artesanes ben establertes des de fa alguns anys.

Punt d’Interès Artesanal

Des de l’Associació i conjuntament amb l’Ajuntament d’Olot, s’està treballant perquè el centre d’Olot sigui reconegut com a Punt d’Interès Artesanal. S’ha fet arribar la petició amb la corresponent memòria al Departament d’Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya per tal d’obtenir aquesta declaració que identifica els municipis o àrees dins d’una mateixa població amb una concentració concreta de tallers artesans, o bé que tinguin una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric.

 

  • LaIera_5
  • LaIera_2
  • LaIera_3
  • LaIera_4

    + 1

  • LaIera_1
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat