Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Inici de l'administració de les primeres vacunes contra la Covid-19 d'AstraZeneca

Olot és un dels quatre punts de vacunació habilitats que s’han establert arreu de la demarcació de Girona per vacunar treballadors de transport sanitari, professionals sanitaris i treballadors essencials. 

10 de febrer de 2021


Les vacunes contra la COVID-19 desenvolupades per Moderna i AstraZeneca han arribat a la Regió Sanitària de Girona. Aquest matí, el Casal Marià d’Olot ha estat un dels quatre punts habilitats arreu de la demarcació de Girona on s’ha començat a administrar la vacuna d’AstraZeneca als professionals sanitaris i d’emergències que s’hi han apropat. En total, a Olot es disposen de 300 unitats que s’aniran distribuint durant tota la setmana.  

En total hi ha 3.640 dosis disponibles que es començaran a administrar durant aquesta setmana entre els col·lectius inclosos en el pla de vacunació del Departament de Salut.

En el cas de la vacuna Moderna, inicialment es disposen de 600 vials a tota la demarcació de Girona dirigits als treballadors sanitaris que encara no s’hagin vacunat. Amb aquestes dosis es preveu arribar també als professionals de la xarxa d’hospitals privats pendents de vacunar-se, així com treballadors del transport sanitari en la modalitat urgent i no urgent, del transport mèdic aeri i professionals del sistema sanitari públic de Catalunya (SISCAT). Les vacunes de Moderna s’administraran a l’Hospital Trueta i a l’Hospital Sant Jaume de Calella.

Per altra banda, avui han arribat 3.040 dosis de la vacuna d’AstraZeneca orientades al personal de les farmàcies, fisioterapeutes, psicòlegs clínics, terapeutes ocupacionals, protètics dentals, logopedes, veterinaris, nutricionistes, podòlegs i optometristes a més de membres de col·lectius essencials com ara professionals dels cossos de seguretat i d’emergències i funcionaris de presons.

A partir d’aquest dimecres 10 de febrer s’habilitaran un total de 37 punts de vacunació a tot el país. A la Regió Sanitària de Girona, aquesta setmana es compta amb 4 punts habilitats: a Girona la Facultat de Medicina de la UdG, a Figueres el Teatre Jardí, a Olot el Casal Marià i a Blanes l’Ajuntament de Blanes, a més del centre penitenciari Puig de les Basses, que s’encarregarà de vacunar els seus professionals.

Tal com detalla el Departament de Salut, la vacunació continuarà durant les properes setmanes. L’organització de la vacunació s’ha fet conjuntament amb els col·legis professionals. Els professionals que hagin expressat el seu desig de ser vacunats, rebran un missatge de text SMS amb la citació.

En total, el Departament de Salut disposa a la Regió Sanitària de Girona de 4.174 vials: 3.040 d’AstraZeneca, 600 de Moderna i 534 de Pfizer/BioNTech, a l’espera de rebre més dosis durant aquesta setmana.

Les característiques de les vacunes

Per aconseguir el màxim grau d’immunitat són necessàries dues dosis tant de la vacuna de Moderna com de la d’Oxford/AstraZeneca. A partir de la primera injecció, el cos ja comença a immunitzar-se contra la COVID-19, però cal una segona dosi per arribar al màxim grau d’immunitat que s’ha d’administrar en un període de temps determinat per cada tipus de vacuna. Entre cada dosi de la vacuna de Moderna hi ha d’haver 28 dies de diferència. En el cas d’Oxford/AstraZeneca es poden administrar en un temps més espaiat, entre 4 i 12 setmanes. No obstant això, en el cas d’aquesta vacuna només es pot administrar a persones d’entre 18 i 55 anys que no pateixin cap malaltia crònica greu, el grup de població amb què s'ha fet el gruix dels assajos clínics.

Les característiques de la vacuna de Moderna presenten certs avantatges: els vials es conserven congelats a una temperatura d’entre -25 ºC i -15 ºC i tenen una caducitat de 7 mesos. La vacuna sense obrir es pot emmagatzemar refrigerada de 2 °C a 8 °C, protegida de la llum, durant un màxim de 30 dies.

De les tres vacunes aprovades, la d’AstraZeneca – desenvolupada amb la Universitat d’Oxford - és la que té més facilitat a l’hora de conservar i transportar, ja que necessita una temperatura d’entre 2 ºC i 8 ºC.

 • Vacunació_9
 • Vacunacio_12
 • Vacunacio_14
 • Vacunació_3

  + 7

 • Vacunació_10
 • Vacunació_2
 • Vacunacio_15
 • Vacunació_4
 • Vacunació_6
 • Vacunació_7
 • Vacunació_1
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat