Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Olot, nou Punt d'Interès Artesanal de Catalunya

La distinció, atorgada per la Generalitat de Catalunya, reconeix la revitalització i dinamització del centre històric de la ciutat, on ha perviscut una activitat artesana i de creació lligada als valors i tradicions.

9 d'abril de 2021


La Generalitat a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, ha declarat el municipi d’Olot com a Punt d’Interès Artesanal.

D’aquesta manera, es vol reconèixer la revitalització i dinamització del centre històric d’Olot on ha perviscut una activitat artesana i de creació lligada als valors i tradicions de la ciutat. Alhora, una nova onada d’artesans s’ha sumat a aquesta base, impulsant un nou creixement de l’artesania i configurant un entorn al voltant de Nucli Antic i de les seves àrees adjacents que afavoreix l’establiment d’activitats artesanes. La col·laboració entre administracions, entitats i la ciutadania ha estat un element clau d’aquest darrer procés, que ha impulsat nous projectes com el Taller dels Sastres de la mà de l’Associació de Creadors de la Garrotxa – la Iera, l’Agència d’Innovació de La Garrotxa - DinàmiG i l’Ajuntament d’Olot.

El projecte Taller dels Sastres ha posat a disposició d'artesans, artistes i creadors, locals situats al voltant del carrer dels Sastres, amb l’objectiu de reactivar l'activitat de la zona a través de la recuperació i dinamització de locals buits, i fomentar la instal·lació d'activitats de caràcter singular.

Olot és el segon municipi de Catalunya, després de Vic, que aconsegueix els dos reconeixements de rellevància artesanal, la Zona d’Oficis Singulars per la Imatgeria i ara el Punt d’Interès artesanal pel Taller dels Sastres.

 

Punts d’Interés Artesanal i Zona d'Oficis Singulars

Catalunya té arreu del territori manifestacions artesanes de gran rellevància i representativitat, amb Olot suma ja amb 8 Punts d’Interès Artesanal i 22 municipis identificats com a Zona d'Oficis Singulars.

Són Punts d'Interès artesanal aquells municipis o àrees dins d'un mateix municipi on es dona una concentració d'un mínim de cinc tallers artesans o que tenen una tradició artesanal de llarg recorregut o reconeixement històric. En aquest sentit, ja disposen d’aquest reconeixement  la ciutat de Terrassa, a Barcelona, el Districte municipal de Gràcia, el de Ciutat Vella i El Poble Espanyol de Montjuïc ( La Ciutat dels Artesans), a més se sumen els municipis de La Galera (Terrissa), d’Alpens (Forja) i el carrer de la Riera de Vic.

La Zona d’Oficis Singulars identifica activitats artesanes que són pròpies i exclusives de diferents zones de Catalunya, una sèrie d’oficis lligats a determinats punts de la geografia catalana. Es tracta d’oficis i/o productes únics i molt vinculats a la població o la demarcació de la qual són originaris. Els Oficis Singulars de Catalunya estan relacionats amb el territori, el procediment i el producte, i depenen del medi geogràfic en què es realitza l’extracció de la matèria primera, la transformació i l’elaboració del producte final. A Catalunya, actualment es reconeixen 22 zones d’Oficis Singulars:

TERRISSA de Breda

CERÀMICA de La Bisbal

CERÀMICA d'Esparreguera

TERRISSA NEGRA I VERMELLA de Quart

CERÀMICA NEGRA de Verdú

FUSTA de Sant Hilari Sacalm

FUSTA de La Sènia

LA PELL d'Igualada

LA PELL de Vic

CULLERES de Tortellà

PUNTA d'Arenys

PUNTA ARBOCENCA (l'Arboç)

PUNTA de Barcelona

ALABASTRE del Sarral

PAUMA de Terres de l'Ebre

LLANA DE L'OVELLA XISQUETA de la Vall d'Àssua

FUSTA i CISTELLERIA D'AVELLANER del Pallars

SAL de Cardona

IMATGERIA d'Olot

TERRISSA de Miravet

TORNERIA de la Vall del Ges

SABÓ de Montgai

 

CCAM-Artesania Catalunya

El Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) és un organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement que té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.

 

 

  • Foto 1
  • Punt Interés Artesanal_Olot
  • foto 2
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat