Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Un 60% dels joves que han participat del projecte Singulars han trobat feina

Ocupacio._

Són joves d’entre 16 i 29 anys que s’han inserit laboralment gràcies al programa subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya. Un 13% més ha decidit continuar estudiant.

14 de juliol de 2021


El mes de novembre de l’any passat, el Consell Comarcal i l’Ajuntament d’Olot -a través de l’Àrea d’Ocupació de DinàmiG- va iniciar una nova edició del projecte Singulars. Es tracta d’un programa subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya amb l'objectiu de poder donar resposta a joves d'entre 16 i 29 anys que no estudiïn ni treballin i que han quedat fora de qualsevol circuit formatiu sigui reglat o no.  L’objectiu de la convocatòria és reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals de les persones joves no ocupades i no integrades en els sistemes d’educació o formació, mitjançant la realització d'actuacions encabides en el que determina el Pla Nacional d'Implementació de la Garantia Juvenil.

 

Hi ha participat un total de 15 joves (13 nois i 2 noies) que  van mostrar el seu interès per formar-se com a operaris del sector industrial després d’expressar la seva motivació i compromís per a participar de manera activa en el procés d’orientació que s'engega en paral·lel (aquest té com a principal objectiu, treballar les seves competències transversals i de recerca de feina per tal de millorar la seva ocupabilitat).  Durant nou mesos, fins a aquest juliol, han realitzat 200 hores de formació professionalitzadora i, a part, alguns d’ells han portat a terme fins a 120 hores de pràctiques a diferents empreses.

 

Dels 15 joves participants al projecte Singulars, un total de 9 (60%) han continuat treballant a l’empresa on han realitzat les pràctiques. S’han inserit laboralment a empreses de sectors alimentari, industrial o de restauració, entre altres. 2 joves més (13%) han optat per continuar estudiant: un cursarà un Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Manteniment electromecànic i l’altre, un PFI de pintura.

 

El projecte Singulars és una de les accions amb les que l’Àrea d’Ocupació de DinamiG potencia la col·laboració amb les empreses per formar i inserir laboralment als joves. Des de l’Àrea d’Ocupació Mas les Mates s’està treballant per acostar-se i oferir col·laboració a les diferents empreses per tal de realitzar la selecció competencial quan necessitin incorporar nous perfils entre les seves plantilles. Es vol donar resposta a les necessitats laboral d’un col·lectiu que actualment té una taxa d’atur alta a nivell de Catalunya, també a la Garrotxa.

 

De les 2.437 persones aturades aquest darrer mes de juny a la Garrotxa, 337 són joves d’entre 16 a 29 anys. Tot i que durant l’any passat les dades eren molt més elevades (a juny de 2020 hi havia 506 joves aturats de 2776 persones sense feina, el que representava el 18,22%), actualment els joves a l’atur a la comarca representen el 13,82% del total. De gener a juny del 2021 el Referent de Garantia Juvenil ha atès a 248 joves i ha realitzat 428 orientacions per tal d’acompanyar-los en el procés d’incorporació al mercat laboral o al seu retorn als estudis.

 

PROJECTE +60

L’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG, continua impulsant el projecte +60. S’adreça a persones a partir de 60 anys, empadronats a Olot, que es troben en situació d’atur, i que, tot i que han treballat durant molts anys, o no disposen de la cotització suficient per poder accedir a la jubilació o no saben quan podran fer-ho. En el que portem d’any s’han atès una 12 de persones a les que s’ha realitzat un estudi de jubilació partint de la seva casuística concreta.

 

Des de l’inici del projecte, l’any 2016, ja son 84 les persones que n’han pogut fer ús. La taxa més alta d’aturats (56%) la trobem en la franja de persones compresa entre els 45 i 65 anys, i concretament d’aquests, més del 31% es troba en la franja dels 55 als 64 anys. Si parlem de dades absolutes, segons dades extretes de l’Observatori del Treball i Model Productiu,  a Olot hi ha, en la franja d’entre els 45 i 65 anys, 897 persones a l’atur (aquest darrer mes de juny) i 282 d’aquests, estan en la franja més delicada alhora que determinant dels 60 als 64 anys, és a dir, superada la barrera psicològica dels 60. Pensem que oferir aquest assessorament gratuït des de l’Ajuntament d’Olot, que inclou un estudi de jubilació a aquelles persones que estan en una etapa tant decisiva com són els darrers anys de vida laboral (recordem que l’estudi assessora a persones a partir dels 60 anys i amb un mínim de 15 anys cotitzats) és un servei que pot ser molt útil per a tots aquells olotins i olotines que estiguin en aquesta franja d’edat.  

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat