Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Lluèrnia encendrà Olot del 10 al 12 de novembre

El festival del foc i de la llum d’Olot torna al seu format habitual i se celebrarà del 10 al 12 de novembre. El recorregut anirà des del centre històric fins al barri de Sant Miquel. L’Hort de la Llum 2022 serà obra de l’arquitecte Josep Ferrando i estarà situat als cràters del mas Bufador Vell, on aquest dilluns s'ha fet la presentació. 

19 de setembre de 2022


Les llums de Lluèrnia ja tenen data d’encesa. Del 10 al 12 de novembre, se celebrarà el Festival del Foc i de la Llum d’Olot, que tornarà al seu format habitual després de dues edicions afectades de ple per la pandèmia.

Un dels esperits del Festival és ajudar a redescobrir a la ciutadania d’Olot nous espais i itineraris. És per aquest motiu que en l’edició d’enguany de Lluèrnia, després d’explorar la ribera del riu Fluvià o altres indrets de la ciutat, proposa un itinerari que convertirà el barri de Sant Miquel i els seus voltants en el centre del festival.

 

EL FOC, LA LLUM I EL BARRI DE SANT MIQUEL COM A PROTAGONISTES

Lluèrnia és un festival de carrer que recomana noves mirades en l’espai quotidià. A partir del foc i de la llum, s’exploren noves formes per generar atmosferes, per evocar a la màgia, per generar nous paisatges durant els dies del festival. Lluèrnia és un laboratori urbà que continuarà explorant nous espais paisatgístics en l’espai urbà sense concentrar totes les propostes en el centre de la ciutat. Aprofitar barris poc freqüentats per les iniciatives culturals per programar alguna de les instal·lacions i activitats, ha de permetre visualitzar-los i apreciar-los com a elements del nostre paisatge ciutadà.

La voluntat del Lluèrnia és la de fer valdre el barri de Sant Miquel que, arran de l’expansió urbanística de la ciutat cap a altres sectors, ha desdibuixat el seu paper rellevant d’entrada a la ciutat venint de Girona, però ha mantingut el seu caràcter popular i acollidor. Lluèrnia també situarà part de les seves activitats en el centre d’Olot, ja sigui tant amb accions prèvies com amb instal·lacions ubicades a l’Hospici o a la Plaça Major, punt d’inici del recorregut, un recorregut que finalitzarà a la plaça de Sant Miquel, on tindria lloc l’espectacle final.

 

MÉS D’UNA TRENTENA DE PROJECTES PRESENTATS A LA CONVOCATÒRIA ARTÍSTICA

La convocatòria artística, que es va obrir el 5 d’abril i es va tancar el 22 de maig, va rebre més d’una trentena de propostes. La comissió organitzadora del festival va triar-ne quatre, una tasca força difícil gràcies a l’alt nivell de les instal·lacions artístiques presentades enguany. Tanmateix, una d’elles, La flama que maig s’apaga, una instal·lació homenatge a l’arquitecta Maria Danés Figueras, morta febrer d’enguany, es va deixar fora de la selecció i la comissió va decidir incloure-la directament dins la programació del Lluèrnia 2022. Aquesta instal·lació marcarà l’inici del recorregut del Lluèrnia 2022, situant-la a la Plaça Major d’Olot. Aquests cinc projectes se sumaran a una vintena més que formaran part del circuit proposat pel festival Lluèrnia 2022.

LA COL·LABORACIÓ D’ESCOLES I INSTITUTS GARROTXINS I DEL TEIXIT ASSOCIATIU D’OLOT

Un any més, Lluèrnia comptarà amb la col·laboració de les escoles i instituts de la Garrotxa, que presentaran propostes basades en un homenatge a l’artista olotí Leonci Quera, amb una obra vinculada al barri de Sant Miquel i en la construcció d’una seqüència d’un zoòtrop.

Pel que fa al teixit associatiu d’Olot, Lluèrnia segueix amb la iniciativa de proposar una temàtica comuna que permeti desenvolupar una sèrie d’instal·lacions situades en els carrers transversals entre la plaça Major i la plaça Verge del Carme.

El Teatre Principal també contribuirà en el Lluèrnia 2022, amb l’espectacle Orpheusde la companyia Insectotròpics, que combina la performance, el live art i el concert. L’obra està prevista pels dies 10 i 11 de novembre.

La col·laboració amb altres entitats que presenten instal·lacions o activitats es concreta en propostes de coproducció, intercanvi o incorporació directa. Aquestes entitats són: AOAPIX, Binari, EASD Olot, Pim Pam Pum Foc!, i la Xarxa Transversal.

JOSEP FERRANDO, HORTOLÀ DE LA LLUM 2022

L’Hort de la Llum és una de les instal·lacions estrella del festival Lluèrnia. Enguany, l’Hortolà de la Llum 2022 serà l’arquitecte Josep Ferrando. Ferrando és degà de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Salle (ETSALS) i director del Centre Obert d’Arquitectura de Barcelona i del Departament de Cultura del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

La instal·lació de l’Hort de la Llum estarà situada als cràters del Mas Bufador Vell, a la falda del volcà de la Garrinada.

 

 

  • Lluernia1_
  • Lluernia2_
  • Lluernia
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat