Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Estada 'Laboratoris ciutadans, paisatge i sostenibilitat' a Faberllull Olot

En els sis anys d’existència, la residència d’arts, ciències i humanitats ha acollit més de 800 residents de més de 30 països d’arreu del món.

4 de novembre de 2022


El curs ha començat amb vuit residents individuals durant el mes de setembre, i ha continuat amb una estada sobre traducció català-alemany, del 23 al 30 de setembre.

Seguint els seus pilars fundacionals, fins ara s’han dut a terme les estades d’Educació inclusiva, Vulcanologia, Migració, diversitat i arts a Europa, i, actualment, Paisatge i sostenibilitat. En tots els casos, les sessions compten amb la participació d’experts rellevants en els àmbits que s’hi tracten.

En concret, del 3 al 9 d’octubre passats hi va haver l’estada d'Educació Inclusiva impulsada per un grup de docents i experts en inclusió educativa de la Garrotxa que s’apleguen sota el nom de XAPEICAT (Xarxa de professionals per l’educació inclusiva de Catalunya), amb la presència de representants de la conselleria d’educació de la Generalitat valenciana.

Del 10 al 24 d’octubre van passar per faberllull Olot 11 residents individuals.

Tot seguit, del 17 al 24 d'octubre, coincidint amb la celebració de la 10a edició del curs de postgrau internacional de Vulcanologia (Ajuntament d'Olot, FES, CSIC, UdG, IAVCEI) a la ciutat d'Olot, Faberllull Olot va convidar especialistes en vulcanologia procedents de diversos països. Per segon any, Espai Cràter ha coordinat una programació d’activitats complementàries al postgrau i adreçades a la població en general, que han anat a càrrec dels professionals de la vulcanologia residents a Faberllull.

Del 24 al 30 d’octubre, hi va haver l’estada La langue des oiseux: migració, diversitat i arts a Europa de la mà de Linguapax. Durant la residència, diferents membres de les cinc organitzacions que participen en el projecte «La langue des oiseaux» es  van reunir amb representants dels grups de persones migrants i refugiades que participen a les activitats formatives incloses en el projecte, i amb altres persones expertes en la relació entre migració, inclusió i arts, per reflexionar sobre els obstacles i les oportunitats de desenvolupament artístic de les persones migrants i refugiades en el context europeu, compartir experiències i coneixements, identificar bones pràctiques i debatre-les.

Aquests dies, del 2 a l’11 de novembre, hi ha una estada anomenada Laboratoris ciutadans, paisatge i sostenibilitat, formada per un equip d’experts en laboratoris ciutadans i noves metodologies d’intervenció social que estan cocreant i debatent per trobar solucions als reptes globals que ens afecten localment.

Del 14 al 20 de novembre, Dramatúrgia Contaminant. Durant la present temporada el Teatre Tantarantana emprendrà el Taller de Dramatúrgia Contaminant impartit i dirigit pel dramaturg Albert Tola i el director Rodrigo Garcia Olza amb la direcció, gestió i coordinació del teatre.

Del 27 de novembre a l’1 de desembre hi haurà una residència de guions; un laboratori de desenvolupament de guió per a llargmetratges de ficció, la primera incubadora d’aquestes característiques a Catalunya, i també la primera a acollir projectes en llengua catalana i garantir la seva participació. Una iniciativa de l’Acadèmia del Cinema Català de la mà de Guionistes Associats de Catalunya -GAC, amb el finançament de l’ICAA- a través de la Unió Europea - NextGeneration EU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; el Departament de Cultura de la Generalitat, ICEC, l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat Ramon Llull, FCRI, la Universitat Pompeu Fabra, ESCAC i l’Institut Ramon Llull. El projecte és l’evolució d’un projecte iniciat a faberllull Olot l’any passat.

Des de la seva obertura el setembre de 2016, la residència Faberllull a Olot ha acollit un total de 808 residents de més de 30 països, i ha ofert 54 estades temàtiques, 122 estades individuals, i multitud d’activitats de retorn per la comunitat, entre d’altres.

La residència d’arts, ciències i humanitats és una institució interdisciplinària que busca aliances potenciant un coneixement compartit on prima el màxim retorn possible a la societat tot fomentant i promovent la cultura catalana arreu del món.

Faberllull és la xarxa de residències d’arts, ciències i humanitats de l’Institut Ramon Llull amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot que disposa de seus a Olot, Palma i la Massana (Andorra). A Olot, Faberllull es troba ubicat a l’Hotel Riu Fluvià i es tracta de la primera residència d’aquesta xarxa de coneixement.

Aquest és un espai on professionals del món de les arts, les ciències o les humanitats aprofiten per treballar durant uns dies en els seus projectes en un entorn immillorable compartint experiències amb la resta de ciutadans i residents, tant de l’espai com d’Olot. Durant les seves estades, que poden ser temàtiques o individuals, els residents col·laboren en activitats adreçades a estudiants, professionals o el públic de caire social i cultural. Podeu consultar més informació sobre aquest projecte a https://faberllull.cat/ca/olot.cfm.

 

 

  • FL_2
  • FL_4
  • FL_3

Enllaços relacionats

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat