Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Olot s’il·lumina amb el Festival Lluèrnia

Des d’aquest dijous 10 i fins dissabte 12 de novembre, la llum i el foc tornen a ser els protagonistes de la ciutat. Enguany, el festival celebra 10 anys, retorna al seu format habitual de cap de setmana amb un recorregut que va des del centre històric fins al barri de Sant Miquel.

10 de novembre de 2022


Les llums de Lluèrnia ja s’encenen. Des d’aquest dijous 10 de novembre i fins dissabte 12, el Festival del Foc i de la Llum d’Olot torna a il·luminar la capital de la Garrotxa en la 10a edició del Festival Lluèrnia.

Avui, dijous 10 de novembre, ja arrenca la mostra amb les activitats paral·leles, demà divendres s’encendran les instal·lacions de llum i dissabte s’hi afegiran les de foc, essent el dia central i principal del festival. Enguany, el Lluèrnia torna a concentrar-se en només sis hores i, seguint un dels seus pilars i esperits, té com a objectiu redescobrir a la ciutadania nous espais i itineraris.

En total s’han previst uns 25 muntatges que es podran veure des de la Plaça Major, passant per la ribera del riu Fluvià fins al barri de Sant Miquel, centre del festival d’enguany.

Aquest dimecres 9 de novembre es va inaugura a Can Trincheria l’exposició fotogràfica Jordi Buch ‘#fotografiantlluèrnia’, que acull un conjunt de fotografies de l’edició de 2021 i que es podrà veure fins al 26 de novembre.

Per altra banda, l’aparador del Taller de l’escultor Àngel Rigall situat al carrer de Sant Pere Màrtir ja disposa de tres petites instal·lacions on els protagonistes seran el foc i la llum. En aquest cas, la mostra anomenada ‘De l’aiguardent a la cuca de llum’ es podrà veure fins al 12 de novembre.

Avui, 10 de novembre és dona el tret de sortida oficial del festival amb La Fumarola del Lluèrnia, la conferència a càrrec de Javier Peña ‘L’arquitectura de l’espai públic: inventar llocs propis’, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de la Demarcació de Girona, així com l’espectacle d’ Insectotròpics ‘Orpheus’, reinterpretant el mite d’Orfeu i Eurídice amb una revisió els conceptes de l’amor, la vida i la mort a través de la performance, el live art i el concert. L’obra està prevista per aquest 10 i 11 de novembre.

Demà, divendres, també serà el torn de ‘Contes del món a la vora del foc’ amb Anna Aumatell i persones col·laboradores que comptarà amb contes d’arreu del món, en format tertúlia i un punt humorístic. En aquest cas, es faran tres sessions: a les 18, 19 i 20 h al Passeig de la Muralla. A part, la Clàudia Mirambell i en Carlos Suárez-Kilzi presentaran ‘Fake you , fake light’.

 

Col·laboració de les escoles, instituts i teixit associatiu d’Olot

Un any més, Lluèrnia compta amb la col·laboració de les escoles i instituts de la Garrotxa, que també han creat propostes basades en homenatge a l’artista olotí Leonci Quera, amb una obra vinculada al barri de Sant Miquel i en la construcció d’una seqüència d’un zoòtrop.

Pel que fa al teixit associatiu d’Olot, Lluèrnia ha continuat proposant una temàtica comuna que ha permès desenvolupar una sèrie d’instal·lacions situades en els carrers transversals entre la Plaça Major i la plaça Verge del Carme.

A més el festival presenta instal·lacions o activitats amb propostes de coproducció, intercanvi o incorporació directa com en el cas de l’associació AOAPIX, Binari, EASD Olot, Pim Pam Pum Foc!, i la Xarxa Transversal.

Enguany Lluèrnia també ha dut a terme una estreta relació amb l’alumnat de les diferents branques del PTT/PFI La Garrotxa, que s’han encarregat de recolzar l’organització del festival en el muntatge d’instal·lacions, càtering d’artistes i atenció als punts d’informació.

 

Hortolà de la Llum a la falda del volcà de la Garrinada

L’Hort de la Llum és el nom d’una de les instal·lacions estrella d’aquesta edició. Enguany, està a càrrec de l’arquitecte Josep Ferrando, degà de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Salle (ETSALS) i director del Centre Obert d’Arquitectura de Barcelona i del Departament de Cultura del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

La instal·lació de l’Hort de la Llum es pot veure als cràters del Mas Bufador Vell, a la falda del volcà de la Garrinada.

 

Aparcaments gratuïts i app actualitzada

Amb la voluntat de facilitar la mobilitat durant aquests dos dies de festival, el Lluèrnia compta amb un bus llançadora gratuït que connectarà el recinte firal amb l'estació d'autobusos i que oferirà servei continu el 12 de novembre de 18 a 24 h. A part, durant aquests dies, s’han instal·lat altres zones d’aparcament gratuït al recinte Firal, al carrer Josep M. Folch i Torres, el Pla de Baix i al polígon de Les Mates.

A més, les famílies que ho desitgin tenen a la seva disposició polseres identificadores vermelles per a infants que podran localitzar als punts d’informació del Lluèrnia. Es tracta d’una eina per facilitar i agilitzar el retrobament dels infants en cas de pèrdua i les persones voluntàries de Protecció Civil d’Olot també en tindran a disposició de les peticions dels ciutadans i ciutadanes.

 

 

Per estar al dia de totes les actualitzacions i informacions, Lluèrnia disposa d’una aplicació mòbil gratuïta:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.novostorm.lluernia2&hl=es_419

Apple: https://apps.apple.com/gb/app/lluernia/id1440116942

 

 

  • _3_
  • _4_
  • _1_
  • FYGS5HxXEAANcUV

Enllaços relacionats

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat