Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Prop de 800 persones participen en les enquestes de l'Olot Pedala

La sostenibilitat, la comoditat i rapidesa a l’hora de realitzar els trajectes són els principals beneficis que destaquen els usuaris habituals de bicicletes i patinets d’Olot. Aquest dijous 8 d’abril es porta a terme la tercera sessió d’Anàlisi i diagnosi que aprofundirà en diagnosi de la mobilitat interna de la ciutat.

8 d'abril de 2021


Com ens movem per Olot i quines millores en matèria d’infraestructures es poden portar a terme a la ciutat? Aquestes són només dues de les preguntes que els prop de vuit-cents veïns i veïnes de la ciutat han respost a través de les dues enquestes sobre mobilitat sostenible realitzades en el marc de l’Olot Pedala. Unes enquestes que formen part de la primera fase d’aquest procés participatiu per a la redacció del Pla de foment de la mobilitat amb bicicleta i vehicles de mobilitat personal (VMP) d’Olot i que ha permès identificar com es fa servir la bicicleta, les mancances i les necessitats en matèria de mobilitat, però també les oportunitats de millora.

En menys d’un mes s’han portat a terme aquestes dues enquestes en les quals hi ha participat un total de 792 persones. En el cas de l’enquesta de mobilitat a les famílies, s’hi van sumar 639 membres de tots els centres educatius i d’infants de totes les edats. A grans trets, gairebé la meitat dels enquestats, un 42%, asseguren que es desplacen fins a l’escola en cotxe perquè consideren que és el mitjà més ràpid mentre que el 40% es mouen fins al centre educatiu a peu. El 5% dels enquestats es desplacen en bicicleta i un 3,4% en patinet. La sostenibilitat i la velocitat són les principals raons que impulsen els usuaris i usuàries a agafar la bicicleta per desplaçar-se fins a l’escola mentre que la comoditat i la rapidesa són els motius més comuns d’aquells que prefereixen utilitzar els patinets.

Incrementar la seguretat en els trajectes així com la creació de carrils bici segregats del trànsit rodat, augmentar el nombre d’aparcaments per a bicicletes prop de les escoles i l’adaptació de la normativa per afavorir l’ús d’aquests mitjans de transport més sostenibles han estat els principals suggeriments de millora que, segons els enquestats i enquestades, permetrien contribuir a incrementar l’ús de la bicicleta a Olot.

Pel que fa a l’enquesta sobre mobilitat quotidiana, la iniciativa va aglutinar un total de 153 respostes, un 57% d’elles per part de veïnes de la ciutat (i la resta, dels municipis de l’entorn). Més de la meitat d’enquestats, d’entre 35 i 54 anys, asseguraven utilitzar la bicicleta per als seus trajectes habituals per Olot per motius de sostenibilitat, rapidesa i comoditat i, habitualment, confirmaven que circulaven per la calçada en comptes de pels carrils bici, aparcant-les a la via pública. La majoria d’enquestats van decidir fer el pas cap a la bicicleta per motius de sostenibilitat i salut. De nou, l’increment de quilòmetres de carril bici ha estat un dels suggeriments de millora més comuns entre els ciclistes d’Olot que van participar d’aquesta proposta.  

 

 

Pas important per convertir Olot en una ciutat més sostenible

Les enquestes realitzades formen part de la Fase 1 d’Anàlisi i diagnosi del procés participatiu Olot Pedala que es portarà a terme fins al mes de juny.

Amb la voluntat i objectiu d’involucrar al màxim nombre de veïns, veïnes, entitats i col·lectius d’Olot el procés també compta amb sessions participatives telemàtiques entorn la mobilitat urbana, la mobilitat interurbana o sessions d’avaluació de les infraestructures Fins ara, ja s’han portat a terme dues de les sessions de treball, el 16 i 25 de març en les quals hi han participat 25 persones; membres d’entitats, empreses o a nivell particular. De manera complementària s’han fet sessions de treball amb la comunitat educativa com la Comissió de famílies el passat 3 de març; les persones amb diversitat funcional a través de la trobada amb la coordinadora d’entitats, la sessió de diversitat funcional del 17 de març i les entitats veïnals a través de la xarxa de barris el passat 22 de març. Està previst portar a terme una nova sessió amb el col·lectiu de joves i adolescents. Totes les idees, propostes i conclusions de cada una de les trobades i sessions realitzades es poden consultar a través de la web pedala.olot.cat.

Avui, dijous 8 d’abril, està previst a les 19 h la sessió de treball sobre la mobilitat interurbana i infraestructura ciclista d’Olot. Totes les persones interessades a participar-hi només han d’inscriure’s a través d’aquest enllaç.

Les següents fases de treball que es portaran a terme durant els mesos de maig i juny permetran establir els objectius, estratègies i línies d’actuació fins el 2030 així com definir les actuacions concretes i els espais de governança amb els quals materialitzar-les. Per últim, el pròxim mes de setembre està previst realitzar l’última fase de retorn i tancament del projecte on es revisarà el contingut i la redacció definitiva del document final que inclourà actuacions de formació, difusió i pedagogia per al foment de l’ús de la bicicleta, actuacions en les infraestructures de la ciutat i altres elements com revisió de la normativa i serveis municipals relacionats amb la mobilitat.

A part de la participació en les diverses taules, trobades i sessions de treball, totes les persones interessades també poden formar part del grup motor de l’Olot Pedala enviant un correu electrònic a olotpedala@olot.cat. Aquest equip s’encarrega de treballar amb els tècnics municipals fent un seguiment el procés i impulsant les accions en l’àmbit operatiu i d’organització.

 

 

  • OlotPedala_Enquestes_1
  • IMG-20210316-WA0011
  • OlotPedala_Enquestes_2
  • OlotPedala_Enquestes_3

    + 1

  • 20210125_143337
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat