Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Turisme

Coneguda majoritàriament pel seu paisatge volcànic, a la ciutat d'Olot es respiren aires modernistes i renaixentistes. Una població amb un ric patrimoni natural, cultural i gastronòmic. La coneguda com a ciutat dels volcans compta amb nombrosos atractius.

 

L’OLOT 100% NATURAL

______

El volcà Montsacopa, situat al centre de la ciutat és la icona d'Olot amb un cràter circular al capdamunt des d'on gaudireu de les millors panoràmiques de 360° de la ciutat i la comarca. Alhora podreu visitar les dues torres de guaita i l'església de Sant Francesc que es troben al capdamunt d'aquest volcà, així com fer un àpat o un vermut al restaurat situat en arribar al cim.

El Parc Nou i la Font Moixina comparteixen la singularitat de les rouredes humides. Els paratges de la Moixina estan protegits com a reserva natural del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa amb aiguamolls que varen inspirar nombrosos pintors de la reconeguda Escola d'Olot de Paisatge.

Les fonts de la Moixina i de Bufaganyes han estat declarades Béns Culturals d'Interès Local pel seu valor històric, paisatgístic i popular.

El Parc Nou és l'espai d'Olot on gaudir d'una bona ombra i la tranquil·litat la natura enmig de la ciutat, a través d'una gran arbreda monumental formada per roures pènols, boixos i grèvols.

 ______

Sortint de la ciutat, es pot arribar fins a Batet de la Serra. Allà podreu trepitjar la colada de lava que prové del volcà Croscat, on creix la fageda d'en Jordà amb una vista panoràmica excepcional de tot el Pirineu català. Aquest paisatge va captivar Fernando Trueba i va inspirar-lo a l'hora d'atorgar a El artista y la modelo el to idíl·lic que requeria la seva pel·lícula.

Olot és una ciutat per passejar, plena de petits racons amb encant i, al mateix temps, és un bon punt de sortida de moltes rutes senyalitzades per fer excursions a peu per tota La Garrotxa. Una altra bona manera de conèixer la comarca és en bicicleta. Una de les rutes més destacades és la Via Verda, el traçat que aprofita el recorregut de l'antic tren que connectava Olot i Girona passant per l'antiga estació del tren inaugurada el 14 de novembre de 1911 i en actiu fins al 1969, per Les fonts de Sant Roc, un indret idíl·lic on la frescor de l'aigua de la font i el riu Fluvià destaquen amb tot el seu protagonisme.

  • Visita_Olot_1

 

L’OLOT 100% HISTÒRIC

______

La vila medieval d'Olot es va desenvolupar al segle IX al voltant d'una església romànica ubicada on actualment es troba el santuari del Tura. Els terratrèmols del segle XV van destruir bona part de la vila antiga i, per aquest motiu, es procedí a reconstruir-la fora muralla, amb tots els carrers que convergien a la plaça Major. Al nucli antic de la ciutat s'hi troben diferents edificis d'interès per visitar com l'Hospici, on actualment s'hi ubica el Museu de la Garrotxa.

Les dues esglésies principals de la ciutat són la de la Mare de Déu del Tura, patrona d'Olot i la de Sant Esteve, que compta amb un Crist abraçat a la creu d'El Greco. Així mateix, es pot visitar el claustre del Carme: Bé Cultural d'Interès Nacional i un dels pocs claustres renaixentistes conservats a tot Catalunya.

Tot passejant, ens podem deixar portar fins a l'Olot de principis del segle XX, quan es va redactar el primer pla urbanístic de la població sota les ordres d'Alfred Paluzie, l'arquitecte municipal d'Olot qui va aprofitar per introduir els principis del modernisme a la ciutat, els quals havia conegut de primera mà durant les seves estades a Barcelona. No us oblideu de parar atenció a les diferents façanes modernistes com les de la casa Pujador, la casa Escubós, la casa Gaietà Vila, la casa Gasiot, i potser la més reconeguda, la casa Solà Morales.

L'arquitectura més avantguardista de la ciutat ve de la mà de l'estudi d'arquitectes RCR - Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta - guanyadors del Premi Pritzker d'arquitectura l'any 2017.

La seva obra es caracteritza per una voluntat constant de diàleg amb l'entorn, on l'arquitectura es fon amb el paisatge. Olot compta amb diferents obres urbanes que podem visitar i que han estat realitzades per aquest equip de professionals tals com l'estadi d'atletisme Tossols-Basil, el Pavelló de Bany, el Parc de Pedra Tosca, el Firalet i el restaurant Les Cols.

 

  • museu_1

 

L’OLOT 100% MUSEUS

______

Olot també és terra d'artistes. Els Museus d'Olot expliquen la història de la comarca des de diverses òrbites: art i paisatge, ciència i natura, i artesania i faràndula.

L'Espai Cràter apropa els volcans, la ciència i la societat als visitants. Situat als peus del volcà del Montsacopa i dins del volcà de Puig del Roser, és el punt de trobada per a la comunitat educativa, social i científica i, alhora, vol generar noves oportunitats per als diferents sectors de la ciutat, especialment per al comerç i l’hostaleria. D'altra banda, el Museu dels Sants aproxima el visitant al procés de producció artesanal i funcionament d'un taller d'imatgeria religiosa, creat l'any 1880.

El Museu de la Garrotxa permet submergir-se en els paisatges dels quadres de l'Escola d'Olot, amb autors com Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga i Boix, a més d'escultors com Clarà, Blay o Leonci Quera. Destaca, també, el cèlebre quadre de Ramon Casas, La càrrega, així com la col·lecció de cartells modernistes de la marca Cigarrillos París. Per altra banda, també podem visitar la Casa Museu Can Trincheria, on podrem viatjar imaginàriament al segle XVIII i respirar l'ambient que es vivia en una casa senyorial d'Olot.

 

  • Visita_Olot_4

 

L’OLOT 100% COMERCIAL

______

Actualment, el nucli antic de la ciutat acull l'eix comercial d'Olot, on es poden trobar des de botigues centenàries a comerços de marques reconegudes i multimarca. El Shopping Nit és la festa per excel·lència del comerç a la ciutat, celebrat cada any al mes de juny.

Com és habitual, els productes locals més tradicionals es poden adquirir a la Plaça Mercat, un dels mercats de Catalunya amb més productors que s'encarreguen de realitzar tot el procés de principi a final, i, al mercat del dilluns, es pot trobar una gran oferta i diversitat de productes d'alimentació i tèxtils. 

 

 

  • Visita_Olot_5

 

L’OLOT 100% GASTRONÒMIC

______

Les característiques volcàniques de la terra garrotxina fan que el sòl sigui fèrtil i d'una gran riquesa. Unes característiques i propietats que repercuteixen en la cuina de la comarca, on cultura i natura es troben al plat.

La Cuina Volcànica acull a diferents restaurants associats al grup Cuina Volcànica que representen, defensen i promocionen el territori i tota la seva àrea agroalimentària, utilitzant productes conreats, criats i elaborats de manera artesanal arreu de la comarca garrotxina. 

Olot també compta amb un restaurant guardonat amb dues estrelles Michelin: Les Cols, regentat per la seva xef Fina Puigdevall. L'establiment proposa plats elaborats amb productes del territori des d'un punt de vista molt particular.

 

_____

 

Olot també es caracteritza especialment per aquells establiments que elaboren els seus productes gastronòmics de forma artesanal. Uns productes amb identitat pròpia, com el paisatge que envolta la ciutat.

 

_____

 

Els productes més típics de la vila són la ratafia - un licor elaborat amb aiguardent, nous verdes, herbes i espècies-, la coca de llardons i el tortell de matafaluga, els embotits, les patates d'Olot, un dels plats més coneguts i reconeguts de la cuina volcànica que es fa a la Garrotxa i el fajol; un cereal especial típic de la zona que en forma de farina és utilitzat per flequers i restauradors.

 

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat