Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Revetlla de Sant Joan a Olot

La Flama del Canigó ha arribat aquest dimecres, 23 de juny a l’Hospici d’Olot a les 18:30 h. Després de la lectura del missatge s'ha repartit la flama als pobles, barris d'Olot i s'han lliurat els fanalets.

23 de juny de 2021


Un any més, Olot ha celebrat l’arribada de la Flama del Canigó que marca el tret de sortida de la revetlla de Sant Joan. Enguany, la flama ha arribat pels volts de les 18:15 h a l'Hospici d'Olot i, posteriorment s'ha encès el peveter. Després de la lectura del missatge, també s'han lliurat els fanalets i s'ha començat a repartir la flama per la resta de municipis i barris de la ciutat.

 

Revetlles segures

Des del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya es recorda la importància de fer un ús correcte del material pirotècnic, tant pel que fa a les persones com al medi natural així com el manteniment de les mesures i normatives de prevenció per evitar possibles contagis de la COVID-19. Per això s'han publicat uns consells i recomanacions que es poden consultar a través d’aquest enllaç.

En aquest sentit, es reclama la realització de revetlles amb grups reduïts, amb la família i els amics, però amb molta precaució, tant per a evitar possibles contagis com per a evitar els accidents si es fa un mal ús del material pirotècnic.

 

Orígens de la Revetlla de Sant Joan

La Revetlla de Sant Joan és el conjunt de celebracions que tenen lloc pels volts del solstici d'estiu -el 21 de juny- i especialment la nit del 23 al 24 de juny. Originàriament es tracta d’una festa que l'església cristiana va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista i que ha esdevingut una celebració marcada pel seu caràcter col·lectiu i socialitzador i que integra tot un seguit de costums i pràctiques sorgides de les diverses solemnitats paganes i els cultes vinculats al solstici d'estiu, amb motiu de l'arribada de la calor més intensa, caracteritzats per l'exaltació de la vida i l'amor.

La festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: el foc, l'aigua, les herbes, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites, el ball, les curacions i altres pràctiques configuren un dia de transformació de la realitat quotidiana, en què els elements que ens envolten prenen nous significats.

 

Flama del Canigó

La Flama del Canigó és el foc amb el qual s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. La flama és tot l'any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà. Cada any el 22 de juny el foc surt del Castellet per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà es reparteix per tots els pobles mitjançant una llarga cadena de relleus que s’encarreguen d’anar distribuint el foc amb tots els mitjans possible: a peu, amb bicicleta, amb cotxe i fins i tot a cavall. Quan la flama arriba a cada vila, és rebuda per les autoritats locals i els festers.

 

 

  • Flama_8
  • Flama_16
  • Flama_7_
  • Flama_1

    + 8

  • Flama_15
  • Flama_12
  • Flama_10
  • Flama_11
  • Flama_6
  • Flama_4
  • Flama_2
  • Flama_1
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat