Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Els centres d’atenció primària d’Olot i Besalú incorporen una fisioterapeuta

La nova professional s'encarregarà de tractar i prevenir malalties musculoesquelètiques. Treballarà la millora de l’autonomia dels usuaris a través d’activitats grupals. 

31 de maig de 2023


El CAP Garrotxa i el CAP Besalú han incorporat una fisioterapeuta per atendre a la població de les dues àrees bàsiques de salut i treballar sobre les malalties musculoesquelètiques cròniques de baixa complexitat en activitats gupals. A Olot les sessions de fisioteràpia es realitzen a un local situat al carrer d'Esteve Castellà i Lloveras, 2, a la planta baixa (entrada per la porta lateral del centre de dia de CSM), just davant de Can Carlicus, mentre que a Besalú les grupals es duen a terme al mateix CAP.  

La fisioterapeuta, que es va incorporar als centres de salut d’Olot i Besalú el passat mes de gener de 2023, és una dels 15 que s’han incorporat als centres de l’Institut Català de la Salut en el marc del desplegament en el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) del Departament de Salut. Amb aquest pla també s’han incorporat els referents de benestar emocional, els dietistes-nutricionistes i els higienistes dentals. 

La implantació de la fisioterapeuta als CAP té per objectiu promoure i millorar el funcionament i l’autonomia en persones que pateixen problemes de salut crònics i optimitzar el treball en xarxa amb altres agents comunitaris. Les principals afeccions sobre les que treballa són malalties musculoesquelètiques cròniques de baixa complexitat, com són la lumbàlgia, dolor a les cervicals, mal de genoll o maluc crònic, dolor d’espatlla i pacients amb risc de fragilitat. 

Segons l’Enquesta de salut de Catalunya del 2020 (ESCA), entre els grups de malalties que tenen més impacte en la discapacitat cal destacar les malalties musculoesquelètiques i, especialment, el mal d'esquena, l’artrosi i les patologies de parts toves, que són més prevalents en dones que en homes i en persones d’edat avançada. A més, l’OMS estima que aproximadament el 15% de la població mundial pateix algun tipus d’afectació de la funcionalitat, dels quals entre el 2% i el 4% presenten dificultats importants en el seu dia a dia. 

L’atenció a aquests problemes de salut es fa de forma multidisciplinària mitjançant activitats grupals i tallers, a través de la derivació per part del metge de capçalera o la infermera de referència. Així doncs, la fisioterapeuta també té un paper destacat en la coordinació amb altres professionals de l’APiC: metgesses i metges de família, infermers i infermeres, professionals de treball social, referents de benestar emocionals, dietistes i nutricionistes, entre d’altres, per abordar la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties. 

 

 

  • F_1_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat