Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Neix el Comitè científic assessor de l’Espai Cràter

Aquest nou òrgan consultiu té l’objectiu de reforçar la qualitat, el rigor i l’impacte del coneixement científic vinculat al territori. Hi participen investigadors del CSIC, la UAB, la UB i la UdG, amb la coordinació de l’Espai Cràter i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 

7 de juliol de 2025


Avui dilluns, 7 de juliol, s’ha constituït oficialment el Comitè científic assessor de l’Espai Cràter, un nou òrgan consultiu impulsat per l’Espai Cràter i l’Ajuntament d’Olot, que compta amb la participació d’institucions de recerca de prestigi en vulcanologia i ciències de la Terra així com amb el suport del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de la Generalitat de Catalunya.

Aquest comitè neix amb l’objectiu de reforçar la qualitat, el rigor i l’impacte del coneixement científic vinculat al territori, i esdevindrà un instrument clau per:

  1. Articular el coneixement científic amb la gestió pública i territorial
  2. Donar suport a la presa de decisions estratègiques del servei en matèria de patrimoni geològic i sostenibilitat
  3. Connectar el municipi amb la recerca científica nacional i internacional, atraient talent i reforçant la projecció exterior de la Garrotxa

 

Quatre grans eixos de treball

El comitè treballarà de manera estable entorn quatre eixos:

  1. Recerca científica aplicada: impuls d’estudis i projectes de recerca en vulcanologia, paisatge, sostenibilitat i gestió de riscos naturals. El comitè actuarà com a guia estratègica i nexe amb centres d’excel·lència científica.
  2. Transferència de coneixement i divulgació: avaluació i orientació dels continguts científics del centre (exposicions, conferències, publicacions), assegurant la seva qualitat i rigor. També establirà criteris per a activitats de divulgació accessibles i inclusives.
  3. Formació i desenvolupament de capacitats: col·laboració en programes de formació superior (postgraus, màsters, estades, pràctiques) i suport al desenvolupament de nous perfils professionals en ciències de la Terra i comunicació científica.
  4. Impacte territorial i estratègic: contribució a la planificació territorial, la gestió del paisatge, l’adaptació climàtica i el desenvolupament sostenible de la Garrotxa, amb evidència científica i criteris tècnics compartits.

En la reunió de constitució d’avui, els membres del comitè han establert les línies prioritàries de treball i s’ha començat a definir l’estratègia i les primeres accions.

 

Un equip científic de referència

El comitè està integrat per investigadors i investigadores de reconegut prestigi en vulcanologia i geologia, representants de diverses institucions de referència, moltes de les quals tenen conveni amb l’Ajuntament d’Olot. Els membres són:

  • Adelina Geyer, científica titular i sotsdirectora de Geociències Barcelona – CSIC
  • Xavier de Bolós, científic titular de Geociències Barcelona – CSIC
  • Oriol Oms, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona
  • Meritxell Aulinas, professora de la Universitat de Barcelona
  • Anna Menció, professora de la Universitat de Girona

Com a coordinadors institucionals i secretaria tècnica, en formen part Xevi Collell, director de l’Espai Cràter, i Joan Pijoan, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El comitè consta d’una estructura oberta, fet que permet, en un futur, ampliar o replantejar els membres que hi participen, si es detecten noves necessitats o qüestions rellevants.

 

 

  • Comitè Científic Assessor Espai Cràter (1)
  • Comitè Científic Assessor Espai Cràter (2)

Enllaços relacionats

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat