Geociències Barcelona del CSIC presenta a l’Espai Cràter aquesta iniciativa que inclou una exposició itinerant, un documental i un llibre digital. La proposta es basa en enquestes reals a residents i visitants de la Garrotxa per diagnosticar el nivell de coneixement i desmuntar mites.
9 de juliol de 2025
| Tots els materials són gratuïts i accessibles per a centres educatius, entitats socials, biblioteques i espais culturals
Què significa viure en una zona volcànica potencialment activa? Com percep la ciutadania el risc volcànic? Quins beneficis aporta viure en una zona volcànica? Aquestes són algunes de les preguntes que planteja ‘Vivint entre volcans’, un projecte liderat per Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) en col·laboració amb la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, i amb el suport de l’Espai Cràter i de la Universitat de Barcelona.
A través d’una exposició itinerant, un documental i un llibre digital, aquesta iniciativa convida a descobrir el camp volcànic de la Garrotxa amb una mirada científica, social i participativa. El projecte vol avaluar i millorar el coneixement de la població sobre l’activitat volcànica de la Garrotxa —considerada potencialment activa segons criteris científics internacionals— i fomentar la cultura de prevenció i preparació davant d’una possible crisi volcànica.
“Volíem que el contingut dels materials elaborats en el marc d’aquest projecte nasqués de les necessitats i curiositat científica de les persones que habiten a la zona. A partir d’aquí, construir eines útils, rigoroses i accessibles per conviure millor amb el risc volcànic”, destaca Adelina Geyer, investigadora de GEO3BCN-CSIC i responsable del projecte.
‘Vivint entre volcans’ és el primer projecte de Catalunya que uneix un museu especialitzat en volcans, l’Espai Cràter, amb centres d’investigació i acadèmics de referència per avaluar la capacitat de resposta i adaptació de la societat davant del risc volcànic.
Un projecte participatiu que dona veu a la comunitat
El projecte parteix de més de 300 enquestes realitzades a residents i visitants de la comarca, que han aportat informació clau sobre el nivell de coneixement científic, la percepció del risc volcànic i els mites encara presents. Aquestes respostes no només han servit per elaborar un diagnòstic, sinó que s’han convertit en l’eix narratiu dels materials divulgatius del projecte.
“La població de la Garrotxa, que és una gran coneixedora del seu territori, pot prendre encara més consciència que viu en una zona volcànica potencialment activa, i entendre que conviure amb aquest risc no vol dir viure amb por. El projecte vol trencar mites, fomentar una percepció informada i promoure una cultura de preparació i resiliència davant possibles emergències”, assenyala Xavier de Bolós, investigador de GEO3BCN-CSIC i membre de l’equip de ‘Vivint entre volcans’.
L’exposició itinerant, formada per més de 30 panells i organitzada en tres blocs temàtics, combina informació científica accessible amb els resultats de les enquestes a persones que viuen a la Garrotxa. També dona eines per comprendre què cal fer en cas d’una erupció, com es perceben els riscos i quin valor té aquest paisatge volcànic des del punt de vista cultural, ambiental i social.
A més, el projecte inclou un documental de 25 minuts que recull entrevistes a persones de perfils, edats i orígens diversos vinculades a la Garrotxa. Les seves respostes visibilitzen com varia la percepció del risc segons l’experiència prèvia, el bagatge cultural o el coneixement científic.
El tercer pilar del projecte és un llibre digital que es pot descarregar gratuïtament i que amplia els continguts de l’exposició i del documental. Disponible en català i castellà, combina il·lustracions, infografies i textos divulgatius pensats per apropar la ciència del vulcanisme a tothom.
Tant el curtmetratge com els materials de l’exposició són d’accés gratuït i estan disponibles per a centres educatius, entitats socials, biblioteques i espais culturals, amb una atenció especial als col·lectius que tenen més dificultats per accedir al coneixement científic.
| Més informació sobre l’exposició i els materials del projecte a: https://appliedvolcanology.eu/viviendo-entre-volcanes/