Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa celebra el Dia Internacional dels Arxius

ACGAX_Corpus a Olot_imatge

9 de juny de 2020


Des de l’any 2007, el dia 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius, que recorda la data en què va ser creat el Consell Internacional d’Arxius (un organisme internacional que promou l’ús, el desenvolupament i la conservació del patrimoni arxivístic mundial), el 9 de de juny de 1948. Aquest any, davant la impossibilitat de dur a terme actes amb públic presencial, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa presenta diverses propostes digitals per commemorar aquesta efemèride.

En primer lloc, en el marc de la Primavera Fotogràfica, l’Arxiu recupera en format digital l’exposició Variacions Camps, que es va poder veure a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa l’any 2016. Es tracta d’una trentena de retrats d’Antònia Camps Socarrats (Olot, 1862-1935), fets pels fotògrafs Antoni Gotarde i Carme Gotarde, marit i filla, respectivament, de la fotografiada. Les imatges juxtaposades revelen de manera singular els efectes del pas del temps sobre la persona retratada i són el testimoni de tota una vida en què Camps ha acabat transcendint sobretot com a subjecte passiu de l’obra fotogràfica de la seva família. Aquesta mostra digital es pot veure a la pàgina web del Servei d’Imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa (http://imatgesgarrotxa.cat/carme-gotarde-camps/) des del dia 8 de juny.

 

En segon lloc, en el context de la sèrie Catalunya des dels arxius, que promou la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa participa en el capítol dedicat a la festivitat de Corpus amb una galeria fotogràfica de 33 imatges que mostren diversos aspectes d’aquesta celebració a Olot entre els anys 1890 i 2003. Entre els autors de les fotografies, que formen part dels fons i col·leccions de l’Arxiu, hi ha Vicenç Grivé, Emeteri Vélez, Àngel Noguera, Josep M. Dou, Joan Antoni Satorre, Emili Pujol, Jesús Coma, Pep Roura i Josep M. Melció. La galeria fotogràfica es pot veure a la pàgina web del Servei d’Imatges de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa a partir del dimecres 10 de juny (http://imatgesgarrotxa.cat/corpus-olot-segle-xx-xxi/).

I en el canal de YouTube de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya es podran veure imatges filmades de la celebració de Corpus a Olot dels anys 1966 o 1967, a cura de Josep Sala Sibidí, i de l’any 2017, a càrrec d’elgarrotxi.cat.

 

D’altra banda, durant aquesta setmana, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa es farà ressò a través del seu compte de Twitter d’algunes iniciatives corporatives de la Xarxa d’Arxius Comarcals que es donaran a conèixer aquests dies: visites virtuals a diferents arxius comarcals de Catalunya (entre els quals hi ha l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa), la presentació de la guia de suport als arxius de les entitats esportives o la presentació de la guia de digitalització, entre d’altres.

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat