Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Les intervencions arquitectòniques de sis illes del Nucli Antic d'Olot en exposició

La Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC acull aquesta mostra pública que exposa els treballs de set alumnes del Grau en Estudis d’Arquitectura de la Universitat de Girona. Les obres formen part del projecte Àrees d’Oportunitats que és una de les accions sorgides del PIAM del Nucli Antic d’Olot.

 

15 d'abril de 2021


Seguint la feina feta els darrers anys envers les Àrees d’Oportunitat del PIAM del Nucli Antic d’Olot, durant el mes d’abril i fins al diumenge 9 de maig la Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC acull l’exposició pública d’una selecció de set treballs realitzats pels alumnes de l’assignatura Projectes VIII del Grau en Estudis d’Arquitectura de la Universitat de Girona.

La mostra consisteix en la projecció d’un vídeo en el finestral-xamfrà de l’edifici que exposa el treball que van portar a terme el curs passat els estudiants en sis illes del Nucli Antic d’Olot, partint de l’anàlisi del seu entorn i del manteniment dels elements estructurants i la identitat d’aquest barri.

Les propostes plantegen diferents estratègies, perspectives i intervencions en les escales de carrer, d’illa i dels edificis, sigui en plantes baixes, intermèdies o cobertes. Unes intervencions que, al mateix temps, tenen per objectiu mostrar com a través de l’arquitectura es poden millorar les condicions d’habitabilitat i salubritat d’aquests espais del Nucli Antic d’Olot donant respostes concretes a problemàtiques reals i que poden ser extrapolables a tota la zona.

En aquest sentit, totes les propostes exposades s’han realitzat partint d’un eix comú i transversal en totes elles: la identitat del Nucli Antic d’Olot. Una identitat que es respecta i que ve derivada de l’estructura, morfologia i elements que conformen aquesta zona d’Olot.

Un projecte basat en situacions i realitats actuals

Aquesta exposició és la mostra d’un projecte que va arrencar el passat 2018 amb la ponència de Francisco Pol i l’arquitecte olotí Eduard Callís que va comptar amb un taller de treball obert a tota la ciutadania. D’aquesta jornada en va sorgir un document base que marcava les àrees i línies estratègiques a treballar dins del Nucli Antic d’Olot així com els criteris d’actuació i ordre de prioritats per donar resposta als problemes actuals d’habitatge, espais lliures i mobilitat. En aquest sentit, aquest document marcava un seguit d’intervencions que tenien com a objectiu dotar de millors condicions de mobilitat i salubritat al barri.

Posteriorment, durant el 2019 es van digitalitzar els plànols de sis illes del Nucli Antic d’Olot i, aquest passat 2020, en col·laboració amb la Universitat de Girona es va portar a terme un projecte d’ideació i treball enfocat amb els alumnes de 4t curs del Grau en Estudis d’Arquitectura.

Sota la batuta dels arquitectes i professors Francesco Ranocchi i Josep Camps s’han portat a terme tres jornades monogràfiques a través de les quals es van detallar els objectius de l’actuació i es van marcar les bases del projecte que s’ha portat a terme durant tot un quadrimestre i que ha permès que els estudiants posessin en pràctica els seus coneixements conformant una proposta complerta de regeneració d’un entorn urbà. “El treball ha permès que els alumnes poguessin estar en contacte amb agents socials, polítics i econòmics del Nucli Antic d’Olot, reforçant els seus coneixements, entenen processos i aplicant la teoria a una realitat existent”, assegura Josep Camps.

En total, el projecte universitari va finalitzar amb la realització de 14 propostes en format de vídeo d’entre 5 i 10 minuts. D’aquestes es van escollir les 7 millors propostes que s’han acabat resumint i reordenant en píndoles de 2 minuts i que conformen la mostra que es pot veure durant aquests dies a la seu de la Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC situada a l’avinguda 11 de setembre número 13. L’horari de la mostra és de dilluns a divendres de 18 a 21 h. L’exposició també es pot consultar a través del canal de Youtube de la Demarcació de Girona del COAC i es farà difusió a través de les seves xarxes socials. Si es vol gaudir d’un petit tastet de la mostra i del treball realitzat es pot consultar aquest espot, a nivell de resum.

La iniciativa està previst que finalitzi amb una última acció: la celebració d’un col·loqui  que s’ha previst entre els mesos de maig i juny i que ha de permetre desenvolupar un full de ruta acotat de cap a on s’ha de dirigir la intervenció en les Àrees d’Oportunitat i la possibilitat de realitzar una prova pilot.

 

 

  • COAC_1
  • Arees 1
  • COAC_3
  • Arees 3

    + 1

  • Arees 4
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat