Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Consells de seguretat de la Policia Municipal d’Olot per evitar furts

S’han detectat intents de furts mitjançant distraccions i amb la voluntat de sostreure objectes de valor, bosses i altres elements personals sobretot a la sortida d’establiments comercials.

 

31 de gener de 2022


La gent gran acostuma a ser especialment vulnerable davant d’una sèrie de modalitats delictives, una d’elles els furts. La distracció és una de les estratègies preferides dels lladres que se’n valen d’aquests moments de vulnerabilitat per mirar d’aconseguir el seu botí. Ara, els lladres acostumen a utilitzar aquesta tècnica – vestida de bona fe – per enganyar i distreure mentre es sostreuen elements de valor. La pena que estableix el codi penal per aquesta mena de delictes és molt inferior a la dels robatoris amb força o intimidació.

Darrerament, la Policia Municipal d’Olot ha detectat un seguit de situacions a les grans superfícies comercials d’Olot, tal com va succeir anteriorment amb diverses oficines d’entitats bancàries. En tots els casos les víctimes solen ser persones d’edat avançada, més vulnerables pel seu excés de confiança i fragilitat. Per aquest motiu, des de la Policia Municipal d’Olot alerten sobre aquestes picaresques i demanen el suport de la ciutadania per fer-hi front i poder fer arribar l’avís i recomanacions als més grans de casa.

Fins ara, les incidències detectades s’han produït als aparcaments de les superfícies comercials d’Olot. Exemples d’aquestes picaresques són l’engany d’una persona que acabava de realitzar la seva compra i en entrar en el seu vehicle és avisada per una persona jove que li pica el vidre de la finestra alertant-lo que al costat de la roda del darrere hi ha unes claus i monedes. En sortir precipitadament del vehicle per verificar la procedència dels elements, els lladres aprofiten l’avinentesa per endur-se la bossa de mà o les pertinences de la víctima.

Aquest és el mateix modus operandi que els lladres portaven a terme fa uns mesos a la sortida d’algunes entitats bancàries de la ciutat. Els delinqüents vigilaven els ciutadans i, quan detectaven que una persona d’edat avançada havia acabat de treure diners del caixer, la seguien i en pujar al cotxe l’alertaven que a la part de darrere del vehicle hi havia uns bitllets a terra. Mentre la víctima ho comprovava, els lladres s’emportaven les seves pertinences i els diners del banc.

 

Recomanacions

Controlar les bosses de mà

Si podem, portar els diners en butxaques interiors de la roba.

En el cas de bosses de mà, portar-les amb la cremallera tancada i sempre controlades, circulant pel costat de les façanes dels edificis, mai pel costat de la calçada (ens poden estrebar la bossa des d’un vehicle).

Les bosses tipus bandolera portar-les creuades. No deixar la bossa a l’esquena. 

 

Vigilar les pertinences

Evitar portar els diners, les claus i la documentació personal tot al mateix lloc. Al mateix temps, evitar parlar amb desconeguts i anar amb compte amb les empentes o les aproximacions sospitoses; sobretot quan s’està fent cua. Alhora, es recomana portar únicament el material i diners que es necessiten.

Evitar deixar les pertinences desateses, sigui al carrer o quan accedim al vehicle personal.

 

Vigilar en sortir de les entitats bancàries

No sortir mai de les entitats bancàries ni dels caixers automàtics amb els diners a la vista, desconfiant de la gent que ens ha acompanyat a la cua. Procurar anar acompanyat/da i no treure grans quantitats de diners en un sol cop. A més, estar alerta per si alguna persona ens segueix o ens vigila.

 

Vigilar als caixers automàtics

Intentar fer-ne ús quan l’oficina bancària estigui oberta al públic. En cas d’estar tancada, passar el pestell i no deixar la cartera sobre el caixer mentre es fan les operacions.

És recomanable que les persones d’edat avançada evitin els caixers que es troben situats a la via pública perquè són més vulnerables al fet que qualsevol persona que se’ls pugui apropar o seguir els seus moviments de lluny.

 

Desconfiar de gent desconeguda que mostra familiaritat

Actualment s’han detectat casos dels delictes ‘teletubbi’; una tècnica que fan servir els lladres i que consisteix a abraçar pel carrer una persona amb qualsevol excusa - simular que ens confonen amb un amic, agrair una informació, etc.- per sostreure anells, cadenes, arracades, carteres o bosses.

 

 

 

  • Consells_Preventius_Furts_PoliciaMunicipalOlot
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat