Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

8 de març a la Garrotxa

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, la Garrotxa fa balanç de les actuacions realitzades durant el 2022. Des del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa s’han atès durant l’any passat 395 persones. Coincidint amb el 8M, els Ajuntaments de la Garrotxa han organitzat diferents activitats i fan lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones.

7 de març de 2023


El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la Garrotxa és un servei públic i gratuït, depenent del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, que ofereix atenció integral i especialitzada en les necessitats de les dones. Des d’aquest servei es dona informació, assessorament jurídic i atenció psicològica a totes les dones de la comarca i té per objectiu afavorir la igualtat entre homes i dones, combatre les discriminacions de qualsevol tipus així com acompanyar en el procés de recuperació a aquelles dones que es troben o han viscut situacions de violència masclista de qualsevol tipus o en qualsevol àmbit.

Des del SIAD, aquest 2022 s’han atès 395 persones (388 dones i 7 homes). La major part de les quals, un total de 159, tenen edats compreses entre els 30 i 45 anys i 143, de 46 a 65 anys.  

La majoria de les dones ateses (225) han rebut atenció psicològica i tractament terapèutic. Una atenció i suport psicològic que es treballa tant de forma individual com en grup. A banda d’aquesta atenció psicològica individualitzada, cal destacar també la bona acollida dels Espais de Bon Tracte. Un total de 169 dones han participat en 19 tallers organitzats. L’objectiu d’aquests espais de trobada és que les dones s’atreveixin a provar i a investigar amb elles mateixes i amb d’altres, promovent actituds de cura cap a una mateixa i cap a les altres. Són espais amplis, oberts, dinàmics, no vinculats a una problemàtica o situació personal determinada, més enllà del fet de ser DONES i diverses.

Cada una de les dones pot proposar dinamitzar un taller puntual de dues hores o fer una proposta de vàries sessions segons la seva necessitat, interès o motivació. D’altra banda, cada una també pot assistir i participar a tots els tallers o grups que es proposin. En ambdós casos és des de la gratuïtat de l’espai, ja que com hem explicat abans l’objectiu és trobar-nos, compartir i intercanviar, fomentar la sororitat entre nosaltres.

De les xifres d’aquest servei també destaca l’increment dels assessoraments jurídics i legals oferts – a 100 dones i 2 homes d’entre 35 i 55 anys – així com s’han activat 21 dispositius ATENPRO-VG, el telèfon d’assistència mòbil per violència de gènere gestionat per Creu Roja i que permet la localització directa de les víctimes per part dels Mossos d’Esquadra en casos de violència.

En l’àmbit de la perspectiva de gènere i el treball de prevenció contra les violències destaquen diversos projectes que es duen a terme de manera col·laborativa amb d’altres entitats de la comarca, com són el projecte d’emprenedoria i autoocupació amb l’Associació Athena, el Projecte Aida, el de Mentoria Horitzontal amb Identitats, entre altres.

D’altra banda, durant el 2022 també s’ha portat a terme la tercera edició de la campanya ‘Retalla les violències, enganxa les cures’ que ha englobat 20 municipis per prevenir les violències a tota la Garrotxa. I aquest mateix any s’han dut a terme dos Laboratoris de pràctiques feministes (trobades mensuals per treballar i sensibilitzar sobre el tema amb grup de joves i entitats), formacions per abordar les violències sexuals i LGTBIFòbiques en espais d’oci nocturn, a equips tècnics i polítics de la comarca i 3 dispositius del Punt Lila, a més d’activitats culturals als diferents municipis.

El dissabte 18 de març de les 11 a les 14h, al Claustre del Carme d’Olot,  es farà la cloenda del Laboratori de pràctiques feministes i la inauguració de l’exposició resultat d’aquests espais mensuals de trobada i creació en relació al cos, el gènere i la sexualitat on han participat joves, entitats i persones interessades a títol individual de la comarca.

 

8M, Dia Internacional de les Dones

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones s’han organitzat diferents actes impulsats per les entitats i les institucions. Ajuntaments de la comarca impulsen diferents iniciatives que trobareu publicades a les pàgines web i xarxes socials de cada municipi. Bona part dels Consistoris tenen previst fer lectura del manifest del 8M. En el cas de l’Ajuntament d’Olot tindrà lloc aquest dimecres 8 de Març a les 12h del migdia davant del Consistori.

El manifest institucional d’aquest 8 de març diu, parafrasejant a Angela Davis que, “hem de deixar d’acceptar les coses que no podem canviar, i canviar tot allò que no podem acceptar”. Mica en mica, la Garrotxa treballa conjuntament per anar transformant tot allò que ens allunya d’una igualtat real entre homes i dones per avançar cap a una societat més igualitària i amb menys violències.

 

 

  • ExposicioRetallaViolencies_març2023
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat