En la 90a edició de la cursa, per primera vegada dues ciutats gironines - Olot i Figueres - seran l'epicentre de les etapes 6 i 5 d'aquesta reconeguda prova ciclista que transcorrerà per territori gironí els dies 27 i 28 d'agost. La d'Olot serà la primera etapa de muntanya de la cursa.
14 de juliol de 2025
La demarcació de Girona acull per primera vegada dues etapes d'una de les proves ciclistes de referència en el calendari internacional (UCI), La Vuelta 2025, que se celebrarà del 23 d'agost al 14 de setembre, cobrint una distància de 3.151 quilòmetres en 21 etapes i la participació de 180 corredors integrats en 23 equips.
La Diputació de Girona, a través del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i els ajuntaments d'Olot i Figueres donen suport a La Vuelta 2025 per tractar-se d'un esdeveniment que contribueix a promocionar l'esport i el turisme de les comarques de Girona, genera dinamisme econòmic i social, i projecta els valors i atractius de la destinació i de la marca Costa Brava-Pirineu de Girona a l'exterior. En concret, aquest migdia la Sala d'actes de la Fundació Gala-Salvador Dalí a Figueres ha acollit la presentació de les etapes de la prova ciclista, que transcorrerà per territori gironí. A l'acte hi ha participat l'alcalde d'Olot, Agustí Arbós, l'alcalde de Figueres, diputat d'Esports de la Diputació de Girona i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jordi Masquef, i Javier Guillén, director de La Vuelta.
En la 90a edició de la cursa les ciutats de Figueres i Olot seran l'epicentre de les etapes 5 i 6 de la prova ciclista, respectivament, que transcorrerà per territori gironí els dies 27 i 28 d'agost. La caravana d'organitzadors, equips, ciclistes, patrocinadors, periodistes i visitants faran parada tècnica a les comarques de l'Alt Empordà i la Garrotxa generant impacte en els establiments d'allotjament, en la restauració i en el comerç.
El director de La Vuelta, Javier Guillén, comenta: "La caravana publicitària i ciclista la formen més 3.500 persones i que necessitaran més de 25 hotels durant les dues nits que hi farà estada a la província". Guillén estima que el pas de la La Vuelta genera un retorn aproximat de 400.000 euros per nit. Per últim, el director destaca que 190 països podran seguir el desenvolupament de la cursa impactant al voltant de 400 milions d'espectadors.
Concretament, el dimecres 27 d'agost a la tarda, Figueres acollirà la contrarellotge per equips de 24 quilòmetres amb inici a l'exterior de Torre Galatea, del Teatre-Museu Dalí, i amb arribada al Parc de les Aigües. La cursa rodarà per carreteres urbanes i interurbanes de les localitats de Figueres, Cabanes, Peralada i Vilanova de la Muga. Figueres s'ha especialitzat en acollir esdeveniments ciclistes d'àmbit mundial ja que fa quatre mesos, a finals d'abril, i 57 anys després, va ser l'escenari de l'arribada d'una de les etapes de la Volta Ciclista Catalunya.
Jordi Masquef, alcalde de Figueres, manifesta: "Aquest any hem posat Figueres al mapa dels grans esdeveniments esportius a nivell nacional i internacional, primer amb La Volta a Catalunya i ara amb La Vuelta a Espanya". Masquef afegeix que "durant un dia sencer, Figueres es convertirà en l'epicentre del ciclisme, amb una previsió destacada d'assistència amb tots els equips, mitjans, i personal tècnic, més visitants, dues nits a la ciutat, essent aquesta la primera etapa en territori nacional. Serà un desplegament únic que mai ha viscut Figueres".
L'endemà, el dijous 28 d'agost, Olot serà el punt d'inici de l'etapa de muntanya, de 171 quilòmetres, que finalitzarà a Pal Arinsal, al Principat d'Andorra. S'iniciarà a l'Avinguda de Santa Coloma (exterior de l'hipermercat Carrefour) d'Olot i transcorrerà per les localitats de Ripoll, Ribes de Freser, Alp, Bellver de Cerdanya i la Seu d'Urgell abans d'entrar a territori andorrà. Al Pirineu de Girona es destaquem el port de tercera a la Collada de Sentigosa i el port de primera a la Collada de Toses.
Agustí Arbós, alcalde d'Olot, comenta: "Hem apostat per l'esport com un dels àmbits en els quals més hem fixat la nostra actuació, forma part de l'estratègia de la nostra ciutat", i afegeix que "acabem de presentar candidatura perquè Olot es converteixi en Capital Europea de l'Esport de cara al 2026 per tal de visibilitzar les entitats esportives olotines i complint amb el nostre compromís perquè totes les persones gaudeixin d'una vida activa i perquè esdeveniments com aquest generin impacte en el nostre territori".
A Catalunya existeix una històrica i popular afició per el món de la bicicleta i la pràctica del ciclisme en les seves diverses modalitats, depenent de la motivació de l'usuari, i beneficiada per la combinació d'unes condicions geogràfiques i climàtiques òptimes, una àmplia infraestructura de vies i rutes ciclables, uns equipaments adaptats a les necessitats dels usuaris i cicloturistes, una oferta turística complementària de qualitat.
A l'actualitat, la demarcació de Girona s'erigeix com una destinació de ciclisme de primer ordre, mercès a l'aposta conjunta d'administracions, entitats i empreses per fer créixer aquest sector. L'eclosió del fenomen del turisme de bicicleta dona com a resultat una pròspera indústria i un creixement del cicloturisme a les comarques gironines, fins a posicionar el territori com una destinació de ciclisme mundial.
La bona salut del sector es fa palès amb la presència d'una extensa comunitat de ciclistes i equips professionals residents a les comarques gironines, l'adequació d'equipaments, oferta i serveis específics de qualitat, i alhora, la celebració del festival Sea Otter Europe a Girona i de competicions importants com la Volta a Catalunya 2025, els campionats d'Espanya i Europa de BTT de La Molina 2025 i, properament, La Vuelta 2025.