Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Adequació i millora funcional i paisatgística del Volcà Montsacopa

Import concedit

802.992 €

Actuacions

El projecte integral d’adequació i millora funcional i paisatgística del volcà Montsacopa té com a objectiu millora-ne l’ús públic i els itineraris del volcà, així com la millora paisatgística del mateix.

Les actuacions proposades es desenvoluparan durant el període 2023 i 2024, segons es detallen a continuació:

 

  • Soterrament de la línia elèctrica al peu del volcà Montsacopa

En aquesta actuació es soterrarà la línia aèria situada al peu de la vessant oest i es suprimiran les tres torres de formigó prefabricat, una situada a l’avinguda Morrot, una altre al mig del camp de cultiu i una última, situada junt a la paret nord-oest del cementiri, dins l’àmbit d’actuació d’adequació i millora del camí de connexió amb l’aparcament del cementiri.

 

  • Millora del camí adjacent al cementiri d’Olot; un dels accessos a l’entorn del Volcà del Montsacopa d’Olot i a les grederes del volcà

L’actuació té per objectiu facilitar l’accés a l’espai posterior al cementiri alhora que també relligar aquest espai amb l’equipament de l’Espai Cràter. La idea principal del projecte consisteix en trencar la monotonia del camí a partir de maximitzar les petites variacions de pendent, d’amplada, la orientació del camí en relació a la tanca del cementiri i el material de pavimentació. D’aquesta manera es proposen diversos trams diferenciats; cada tram serà diferent als altres, tant en pendent, com en l’orientació del camí i en el material de pavimentació.

 

  • Adequació del camí d’accés al Montsacopa per la vessant oest

El camí peatonal que puja al volcà Montsacopa per la vessant oest parteix d’una quota de 471 m sobre el nivell del mar fins a una quota de 529 m. Amb el pas dels anys el terreny s’està erosionant amb petits despreniments de greda deixant els escalons descalçats i generant una situació d’inseguretat pels usuaris.

El projecte preveu l’adequació d’aquest camí i millora per generar un recorregut segur, permanent, de poc manteniment i paisatgísticament integrat en l’entorn, mitjançant una rampa-escala que s’adaptarà a la topografia existent suspenent-se uns pocs centímetres pel damunt del terreny, adaptant el seu pendent a cada tram. Alhora es busca que la solució arquitectònica – paisatgística sigui permeable i antilliscant.

 

  • Adequació del camí dels horts de pujada al volcà Montsacopa | Fase 1

Es proposa l’adequació del camí dels horts, en el tram baix, per millorar l’aspecte i l’entorn alhora que es dotarà al recorregut de seguretat i més confort. S’actuarà sobre el ferm del camí de greda volcànica. 

El recorregut està dividit en tres trams; el tram baix, exclusivament per l’ús de vianants, el tram entremig, compartit entre vianants i vehicles que accedeixen als horts, i el tram alt exclusiu també per a vianants. Per la dotació econòmica disponible, amb el present projecte només s’actuarà sobre el tram baix, mitjançant una solució rampa – escala.

 

 

| Programa subvenció

Convocatòria extraordinària 2021 de subvencions destinades a la transformació digital i modernització de les administracions de les entitats locals, promoguda pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Aquests ajuts estan finançats amb recursos provinents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, mitjançant el Fons Next Generation EU, en el desenvolupament d'actuacions necessàries per a la consecució dels objectius definits al Component 14, relatiu7 al Pla de modernització i competitivitat del sector turístic, i en concret, dins la Inversió 1 que articula la transformació del model turístic cap a la sostenibilitat.  

 

 

Fons_Montsacopa.jpg

 

 

Ajut atorgat al Consell Comarcal de la Garrotxa en el marc del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí pel projecte denominat “La Garrotxa soft & smart county – Destinació turística sostenible i intel·ligent” d’Olot per resolució de 27 d’abril de 2023.
  • Volca_Montsacopa
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat