Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot
Festes del Tura
  • foto-festes del tura.jpg
  • 2.jpg
  • 1.jpg

 ______

Les Festes del Tura de la ciutat d’Olot són considerades unes de les festes majors més importants de les comarques gironines i per extensió de tot Catalunya. Institucionalment hi ha dos fets que corroboren aquesta afirmació: el primer és que l’any 1997 el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya les va declarar Festes d’Interès Nacional i, el segon, que aquesta festa va ser convidada a les primeres jornades d’anàlisis sobre les festes populars, al costat de celebracions tan importants com els San Fermines de Pamplona, Les Falles de València o la Semana Grande de Sant Sebastià, jornades que van tenir lloc durant l’any 98 a Barcelona.

Al mateix temps, aquest esdeveniment que aplega milers de persones anualment ha guanyat dos premis ARC a millor programació musical en directe de Festa Major de Catalunya. El primer va ser l'any 2012 i, posteriorment, el passat 2019 va tornar a rebre aquest guardó de prestigi que entrega anualment l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya. 

Les primeres notícies d'aquestes festes populars daten del 1636. Actualment, les Festes de la Mare de Déu del Tura, seguint el model vigent des de mitjans del segle XIX se celebren pels volts del 7 i 8 de setembre. És en aquests dies tan assenyalats que la faràndula olotina formada pels gegants, els nans i els cavallets surten als carrers de la ciutat. Els Gegants d'Olot són, sens dubte, les figures més emblemàtiques d'aquestes celebracions i que s'encarreguen d'executar un ball preparat fins a l'últim detall, de gran solemnitat.

 
 

Enllaços relacionats 

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat