Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

L’Espai Cràter estrena un videomapatge aquesta Setmana Santa

Es projecta sobre l’aflorament del volcà del Puig del Roser, on està situat l’Espai Cràter, i permet tenir més informació sobre la seva formació i característiques. Per a aquests dies de Setmana Santa, el centre ha ampliat les visites guiades i els tallers familiars.

26 de març de 2024


L’Espai Cràter estrena aquesta Setmana Santa una de les dues grans novetats d’aquest 2024. Es tracta d’un nou videomapatge que substitueix el que es podia veure fins al moment a sobre de l’aflorament del volcà del Puig del Roser, un dels elements més singulars de l’exposició. Amb la nova projecció, els visitants poden tenir més informació sobre aquest volcà, dins del qual està situat l’Espai Cràter, i aprendre sobre la seva formació i característiques. El vídeo també descobreix una antiga fumarola, un element destacat i de difícil observació en la resta d’afloraments singulars del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El nou videomapatge ha estat possible gràcies a una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per a projectes culturals amb tecnologia immersiva. L’import total del projecte ha estat de 35.090 €, dels quals un 63% han estat subvencionats.

 

Com es va formar el volcà del Puig del Roser

Per a la realització del videomapatge s’ha comptat amb l’assessorament de l’equip de Vulcanologia Aplicada del Geociències Barcelona del CSIC, fet que ha permès incorporar noves informacions obtingudes sobre el volcà del Puig del Roser. El projecte ha estat desenvolupat per l’empresa Onionlab, que ha utilitzat l’animació 3D i programes de generació de simulacions volcàniques.

La projecció destaca la formació de l'aflorament a partir de la seva erupció, així com els diferents elements que s'hi poden identificar. Mitjançant l’estudi dels dipòsits volcànics del volcà Puig del Roser s'ha descobert que es tracta del mateix sistema eruptiu que va formar el Montsacopa i que l’erupció va ser de tipus fissural, com les erupcions que s’han produït recentment a Islàndia o a l’illa de la Palma. El vídeo mostra com es va produir la caiguda de piroclasts, formant el dipòsit volcànic; les diferents parts de l’aflorament i les bombes volcàniques que s’hi poden veure, i l’alteració de les roques pel pas d'una antiga fumarola.

Finalment, en llocs específics de l’aflorament s’identifiquen i es mostren una sèrie de roques que s’han extret i analitzat als laboratoris del Geociències Barcelona del CSIC, en diferents nivells de zoom (microscopi òptic i microscopi electrònic). Com a novetat, també s’ha instal·lat il·luminació extra que permet veure el color real de l’aflorament i descobrir-ne els canvis de formes i textures.

 

L’altra gran novetat del 2024: un cub immersiu

El mes de juliol arribarà l’altra gran novetat d’aquest 2024 a l’Espai Cràter: un cub immersiu. Els fons Next Generation, a través dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD), permetran que l’Espai Cràter pugui oferir una nova experiència immersiva perquè els visitants coneguin diferents tipus de volcans, des de submarins fins a extraterrestres, passant pel vulcanisme glacial.

 

A punt de superar els 100.000 usuaris

Per a aquesta Setmana Santa, l’Espai Cràter ha ampliat la programació de visites guiades a l’exposició i al volcà del Montsacopa. També s’han programat més sessions dels tallers familiars “Pintem amb minerals” i “Com neix un volcà?”, que es poden consultar i reservar a espaicrater.cat/activitats.

Dos anys després de la seva obertura, el centre ha rebut 98.263 usuaris, 82.299 dels quals han visitat l’exposició. Els visitants valoren la seva experiència a l’Espai Cràter com a excel·lent, amb una nota mitjana de 9,37/10.

 

 

  • Nou videomapping a l'Espai Crater (2)
  • Nou videomapping a l'Espai Crater (3)
  • Nou videomapping a l'Espai Crater (1)
  • Nou videomapping a l'Espai Crater (4)
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat